ΚΡΥΦΟ ΓΙΑ 54 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Την τεράστια έκταση της μόλυνσης από τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές τη δεκαετία του ’60 στη Σαχάρα αποκαλύπτει χάρτης του γαλλικού στρατού που αποχαρακτηρίστηκε το 2013 και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». Τα ραδιενεργά στοιχεία διασκορπίστηκαν σε μεγάλο μέρος της Αφρικής ενώ έφτασαν μέχρι και περιοχές της Νότιας Ευρώπης…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιπτώσεις της πρώτης γαλλικής πυρηνικής δοκιμής στην αλγερινή Σαχάρα ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν παρουσιαστεί την εποχή εκείνη. Ειδικότερα, ο χάρτης δείχνει ότι τη 13η ημέρα μετά τη δοκιμή της πρώτης γαλλικής πυρηνικής βόμβας στις 13 Φεβρουαρίου 1960, τα ραδιενεργά κατάλοιπα επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη δυτική Αφρική, και παραλλήλως διασκορπίστηκαν και νοτιοανατολικά μέχρι την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αλλά και προς Βορρά, φτάνοντας μέχρι τις ισπανικές ακτές και τη Σικελία.

«Οι στρατιωτικοί παραδέχονται ότι σε ορισμένες τοποθεσίες οι προδιαγραφές ασφαλείας ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις: όπως στο Αράκ, όπου υπήρξε μεγάλη μόλυνση του νερού, αλλά και στην πρωτεύουσα του Τσαντ Ντζαμένα» γράφει η «Parisien».

Ο χάρτης αυτός ήταν απόρρητος επί δεκαετίες και αποχαρακτηρίστηκε τον Απρίλιο του 2013 στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή βετεράνων του γαλλικού στρατού που πήραν μέρος στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στη Σαχάρα τη δεκαετία του ’60 κι εν συνεχεία στην Πολυνησία τη δεκαετία του ’70.

Κατά τον ειδικό πυρηνικό δοκιμών Μπρουνό Μπαριγιό που επικαλείται η εφημερίδα, «ο χάρτης με τις ζώνες που επηρεάστηκαν δείχνει ότι οι τοπικοί πληθυσμοί ενδέχεται να εισέπνευσαν ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία που εκλύθηκαν από τις εναέριες εκρήξεις, όπως το ιώδιο 131 ή το καίσιο 137». Ομως, συνεχίζει ο Μπαριγιό, «σήμερα πια όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ραδιενεργά στοιχεία συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων».

(ΠΗΓΕΣ: WWW.LEMONDE.FR-WWW.LEPARISIEN.FR)

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ