ΠΑΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΜΙΑ …ΒΟΛΤΑ

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤο τακτικό και ζωηρό περπάτημα επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την μείωση των νοητικών ικανοτήτων που έρχονται με τα γηρατειά, λένε οι επιστήμονες…

Μελέτες σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 80 διαπίστωσε ότι μια μικρή βόλτα, σε μικρή απόσταση, τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει μέσα σε ένα χρόνο, το μέγεθος των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον προγραμματισμό και τη μνήμη.

Ο προμετωπιαίος φλοιός και ο ιππόκαμπος αυξάνονται σε μέγεθος μόνο κατά 2% ή 3%, αλλά αυτό είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη σταθερή συρρίκνωση που αναμένουν να δουν οι γιατροί την ίδια χρονική περίοδο.

«Μπορεί να ακούγεται λίγο, αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν να γυρίζουμε το χρόνο πίσω, ένα με δύο χρόνια,» είπε ο καθηγητής Kirk Erickson, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ χωρικής μνήμης, και κάποιοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη νοητική εγρήγορση, σύμφωνα με τον Erickson. “Αισθάνονται καλύτερα, αισθάνονται σαν να έφυγε η ομίχλη. Φαίνεται να επωφελούνται οι νοητικές λειτουργίες», είπε.

Περισσότερα:theguardian.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ