ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΓΙΑ 27.713 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

οαεδΣυνεχίζοντας τον εμπαιγμό στους ανέργους η κυβέρνηση μέσω του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι προωθεί τρία νέα προγράμματα για τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας. Τι είναι όμως αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που «μετά Βαΐων και κλάδων» ανακοινώθηκαν; 

Το πρώτο αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 30 – 66 ετών μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται για την πρόσληψη με πλήρη μισθό και ασφάλιση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ανέργων. Η επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους θα διαρκέσει για ένα χρόνο και ανέρχεται στα 18 ευρώ ημερησίως και μέχρι 25 ημέρες το μήνα με το συνολικό ύψος της δαπάνης να ανέρχεται στα 54.000.000 ευρώ.

Εδώ ο ΟΑΕΔ εξασφαλίζει 10.000 σκλάβους για επιχειρήσεις πατώντας στην ανάγκη τους για ένα κομμάτι ψωμί, αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτοί οι άνεργοι με τη ρήτρα μέχρι 25 ημερομίσθια θα υποαπασχοληθούν και θα υποαμειφθούν. Ασε που υπάρχει και ο κίνδυνος άλλα να υπογράφουν και άλλα να εισπράττουν.

Το δεύτερο αφορά την πρόσληψη 10.000 ανέργων όλων των ηλικιών σε τοπικά σχέδια. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες το μήνα, ενώ η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες το μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις μήνες. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 17.000.000 ευρώ. Τι να πει κανείς για αυτή την κοροϊδία 4μηνης διάρκειας, πέραν του ότι το θράσος των κυβερνώντων δεν έχει όριο.

Τέλος το τρίτο πρόγραμμα αφορά την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων από ευπαθείς ομάδες όπως π.χ. άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, οροθετικοί, πρώην χρήστες ουσιών κ.α.. Ωφελούμενοι είναι 7.713 άνεργοι αυτής της κατηγορίας και η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 79.560.000 ευρώ.

Εδώ μιλάμε για πάρτι ασυδοσίας και κοροϊδίας αφού είναι βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά που είναι και από ευρωπαϊκά κονδύλια θα καταλήξουν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων και οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν είναι τα άτομα των ευπαθών ομάδων, όπως άλλωστε γίνεται μέχρι σήμερα.

Ας το καταλάβουμε λοιπόν όλοι καλά και μία και έξω. Με τέτοιες πολιτικές που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακές ανάγκες δεν αντιμετωπίζεται το αδηφάγο τέρας της ανεργίας.

Απαιτούνται ουσιαστικές δράσεις, σημαντική απευθείας επιχορήγηση των ανέργων για θέσεις απασχόλησης, σοβαρός και αξιόπιστος έλεγχος των επιχειρήσεων που τους απασχολούν, πραγματικά και ουσιαστικά προγράμματα κατάρτισης και με σοβαρά κριτήρια ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση.

Αλλά πως να περιμένει κανείς σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ανερυθρίαστα κοροϊδεύει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους τάζοντάς τους δουλειά, μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα γίνει με την πάταξη της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Και είναι κοροϊδία στα μούτρα η πρωθυπουργική εξαγγελία αφού δυστυχώς σήμερα η πάταξη της γραφειοκρατίας δεν αρκεί από μόνη της για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Αλλα είναι τα θέματα και αυτά τα γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, με την υπερφορολόγηση, με τη διαφθορά, με την έλλειψη ρευστότητας, με τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Ας πάψουν λοιπόν να μας κοροϊδεύουν. Οχι άλλα ψέματα χορτάσαμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ