ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ – ΜΑΧΕΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ

Aυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στο Κίεβο από τις βίαιες συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φθάσει πλέον στους 9 – 7 πολίτες και δύο αστυνομικοί…

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι το απόγευμα εξέπνευσε και παρά την προειδοποίηση για «μέτρα μεγάλης ισχύος» σε περίπτωση που δεν τερματιστούν οι ταραχές, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο συμφωνίας για χορήγηση αμνηστίας σε συλληφθέντες ακτιβιστές.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Οι μονάδες αυτοάμυνας των διαδηλωτών φυλάσσουν την είσοδο του δημαρχείου, το οποίο έχει μετατραπεί σε «γενικό επιτελείο της επανάστασης».

Νωρίτερα έξω από  σταθμό του μετρό κοντά στην Πλατεία Ανερξαρτησίας, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, είχαν βρεθεί οι σοροί άλλων δύο διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε επισήμως τον πρώτο θάνατο αστυνομικού από πυρά κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά που δέχθηκε πίσω στο λαιμό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε το θάνατο ενός ακόμα αστυνομικού.

Η ουκρανική κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε απαγόρευση της κυκλοφορίας προς το Κίεβο, από τα μεσάνυχτα. Παράλληλα ανεστάλη η κυκλοφορία στο σύνολο των γραμμών του μετρό του Κιέβου, ενώ μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας Μπερκούτ είχαν περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας.

Οι άνδρες των Μπερκούτ ήταν παρόντες στους δρόμους γύρω από την πλατεία, ενώ οι διαδηλωτές έσπευδαν να ενισχύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από αυτή και έσπαγαν τα πεζοδρόμια.

Καθώς έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές,  ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, απηύθυνε δραματική έκκληση να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την πλατεία Ανεξαρτησίας:

«Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο  Γιανουκόβιτς και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση.

Εκκληση για τερματισμό της βίας απηύθυνε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

avatonpress.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ