“ΓΑΛΑΖΙΕΣ” ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΚΕΛΛΑΣ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Αντιγραφή)Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε ομάδα βουλευτών της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας. Αντικείμενο της συνάντησης  οι επικείμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

Οι βουλευτές τόνισαν στον υπουργό ότι επικρατεί αβεβαιότητα και σύγχυση αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία, αβεβαιότητα και σύγχυση τις οποίες επιτείνει η καθυστέρηση στην έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα έδινε απαντήσεις στα εύλογα και δίκαια ερωτήματα των ανθρώπων που επιβιώνουν εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες στην Ελληνική ύπαιθρο. Παρέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν από τη μια πλευρά στη δίκαιη φορολόγηση των αγροτών, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του αγροτικού τομέα που συμμετέχει κατά περίπου 4% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί το 12% του ενεργού πληθυσμού, και από την άλλη στο να μη δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι οι αγρότες τυγχάνουν κραυγαλέων προνομιακών φορολογικών ρυθμίσεων.

 

Πρότειναν, λοιπόν, τα εξής:

1.         Έκπτωση φόρου εισοδήματος 2100 ευρώ όπως ακριβώς ισχύει και για τους ελευθέρους επαγγελματίες που εκδίδουν τιμολόγια σε έναν μόνο προμηθευτή ή σε μέχρι τρεις, με τον τζίρο σε έναν από τους τρεις να αποτελεί  τουλάχιστον το 70% του συνολικού τζίρου του επαγγελματία.

2.         Συνυπολογισμός στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων όλων των εξόδων που πραγματοποιούνται ακριβώς για την παραγωγή των εν λόγω αγροτικών προϊόντων όπως: έξοδα για πετρέλαιο κίνησης αγροτικών μηχανημάτων, ηλεκτρική ενέργεια για πότισμα και άντληση υδάτων, ενέργεια από άλλες πηγές για θέρμανση θερμοκηπίων, αναλώσιμα είδη πλαστικά κ.λ.π, συντηρήσεις μηχανημάτων και παγίου εξοπλισμού, έξοδα μεταφοράς πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, παροχής υπηρεσιών από τρίτους όπως όργωμα κ.α., αδειών και άλλων συμβουλευτικών εργασιών από γεωπόνους, ασφάλειες κλπ, γενικά πρώτες ύλες σπόρους κ.α., έξοδα υποδοχής φιλοξενίας αλλά και έρευνας αγοράς για διάθεση των προϊόντων κ.α. τόκοι επαγγελματικών δανείων κίνησης (καλλιεργητικά δάνεια) ή παγίου εξοπλισμού, αποσβέσεις παγίων, μηχανημάτων και κινητών κτιρίων-αποθηκών κ.λ.π. όπως ακριβώς ισχύει για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες όλων των υπολοίπων κλάδων.

3.         Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνολικού κόστους ασφάλειας υγείας και σύνταξης όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από φέτος.

4.         Το φορολογητέο εισόδημα να μοιράζεται αναλογικά στα απασχολούμενα μέλη (συγγενείς 1ου βαθμού) της οικογένειας, όταν για κάθε ένα από τα μέλη το αναλογούν εισόδημα που προκύπτει από τις αγροτικές εργασίες αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει. Αυτό στις περιπτώσεις που παρατηρείται το φαινόμενο να παράγουν τα μέλη της ίδιας οικογένειας σε κοινά χωράφια που είναι όμως δηλωμένα σε ένα μέλος, όπως για παράδειγμα στον πατέρα και υπάρχουν δυσκολίες στο μοίρασμα των χωραφιών και των δικαιωμάτων επιδοτήσεων που είναι συνδεδεμένα με τα εν λόγω χωράφια.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη, οι Βουλευτές: Κώστας Σκρέκας, Ελένη Μακρή, Μάξιμος Σενετάκης, Αποστόλης Βεσυρόπουλος και Διονύσης Σταμενίτης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com