ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ

Ανακοίνωση Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Αγροτικών Συλλόγων Επαρχίας Φαρσάλων και Επιτροπών Αγώνα Χωριών Επαρχίας Φαρσάλων

αγροτΕίχαμε αποφασίσει να μην ασχοληθούμε με το διασπαστικό “μπλόκο” των Φαρσάλων όσο διαρκούσαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι πήραν την συνειδητή σιωπή μας ως αδυναμία και “ξεσαλώνουν” στον τοπικό τύπο παρουσιάζοντας το μαύρο-άσπρο.

Όλοι γνωριζόμαστε στα Φάρσαλα δυστυχώς για σας. Το λεγόμενο “μπλόκο” Φαρσάλων, που δεν αριθμεί 100 τρακτέρ αλλά μόλις 50 αντικειμενικά ειναι διασπαστικό και εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για να βγαίνουν διάφορα δήθεν μπλόκα με αιτήματα που να εξυπηρετούν την κάθε φορά κυβέρνηση και τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών που καμιά σχέση δεν έχουν με την μικρομεσαία αγροτιά που δίνει την μάχη στο μπλόκο της Νίκαιας και σε περίπου 40 μπλόκα σε ολη την χώρα που ανήκουν στην δύναμη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Ηγούνται δε του δήθεν μπλόκου οι ίδιοι άνθρωποι που:

– Αρνούνται πεισματικά να συγκροτήσουν αγροτικούς συλλόγους γιατί τότε πρέπει να δίνουν λόγο στους αγρότες που θα τους εκλέξουν, να ασχολούνται όλο τον χρόνο με τα αγροτικά προβλήματα και τις διεκδικήσεις και οχι να εμφανίζονται ως κομήτες – “αγροτοσυνδικαλιστές” μόνο σε περίοδο κινητοποιήσεων.

– Το 2010 ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Φαρσάλων και οι Επιτροπές Αγώνα σε χωριά συμμετείχαν στο μπλόκο Νίκαιας οι ίδιοι πήγαν στις Μικροθήβες με διαφορετικά αιτήματα και πάλι.

– Το 2013 που οι αγρότες της Επαρχίας Φαρσάλων δίναν ενα 30ήμερο ηρωικό αγώνα δεχόμενοι την κρατική καταστολή, τα χημικά, τα δακρυγόνα, οι ίδιοι καθόταν στο σπίτι τους και έκαναν υψηλή κριτική στις καφετέριες και τα καφενεία.

– Το 2014 στην σύσκεψη στο ΤΟΕΒ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου δήλωναν με πάθος οτι θα ακολουθήσουν την ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Επαρχίας όπου αποφασίσουν να πάνε. Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Βασιλί στην σύσκεψη των εκπροσώπων των χωριών αποφασίστηκε να πάμε στο μπλόκο Νίκαιας εκτός των ίδιων που εκπροσωπούσαν 2 χωριά στην σύσκεψη, διαφώνησαν και τελικά παρά τα όσα λέγανε οτι θα ακολουθήσουν σε όποια απόφαση και να πάρουμε,  παρέμειναν στα Φάρσαλα και έστησαν δήθεν μπλόκο στην είσοδο της πόλης. Πολύ βολικό να κάνεις “αγώνα” δίπλα στο σπίτι σου την ίδια ώρα που εκατοντάδες αγρότες της Επαρχίας Φαρσάλων βρίσκονται στο μπλόκο Νίκαια, αιμορραγούν οικονομικά μετακινούμενοι 40-60 χιλιόμετρα καθημερινά, έχουν απέναντι τους την κυβερνητική καταστολή.

Ανεξάρτητα από προθέσεις των αγροτών που έχουν τα τρακτέρ τους στα Φάρσαλα -και τους διαχωρίζουμε απο τους επικεφαλής τους- το εκεί δήθεν μπλόκο λειτουργεί διασπαστικά, επαναφέρει τον διαχωρισμό σε “πράσινα-μπλε-κόκκινα και άλλα χρώματα τρακτέρ” σε μια περίοδο που μετά απο πολλά χρόνια η καρδιά της Θεσσαλίας χτυπάει σε ενα πανθεσσαλικό μπλόκο στην Νίκαια. Τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα, να μην ακολουθούν την διασπαστική τακτική  όσων εμφανίζονται ως κομήτες-“αγροτοσυνδικαλιστές” σε κάθε κινητοποίηση και να συνειδητοποιήσουν οτι τίποτε δεν τους χωρίζει απο τους αγρότες των Φαρσάλων που συμμετέχουν στο Μπλόκο Νίκαιας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο να αναφέρουμε ότι μετά απο πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου έγινε πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων και καλούνταν όσα μπλόκα συμφωνούν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ήδη στα Φάρσαλα είχαν βγάλει, τοιχόκολησαν και μοίραζαν διαφορετικά αιτήματα απο αυτά του μπλόκου Νίκαιας, παρόλα αυτά ήρθαν στην σύσκεψη με στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Τους είπαμε οτι δεν θα συζητούσαμε τα αιτήματα, αλλά αν ήθελαν ας παρακολουθούσαν και έτσι συμμετείχαν στην σύσκεψη.  Ζήτησαν τον λόγο ως εκπρόσωποι του μπλόκου Φαρσάλων και φυσικά δεν δεχτήκαμε και αποχώρησαν καθώς δεν υπάρχει και δεν αναγνωρίζουμε μπλόκο Φαρσάλων αφού τα τρακτέρ και οι αγρότες της Επαρχίας συμμετέχουν από την πρώτη μέρα στο Μπλόκο Νίκαιας.           Ακολούθησαν αρκετά τηλεφωνήματα απο την πλευρά τους, δήλωσαν οτι συμφωνούν πλέον με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. καταφέρονταν με βαρείς χαρακτηρισμούς στους Φαρσαλινούς αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο Νίκαιας, τους ζητήσαμε να φέρουν τα τρακτέρ τους στο Μπλόκο Νίκαιας αλλά λέγανε ότι δεν έχουν πετρέλαιο για να τα μετακινήσουν, στο τέλος ζήτησαν να μείνουν με τα τρακτέρ τους στα Φάρσαλα αλλά να βάλουν 3 άτομα στην Επιτροπή του Μπλόκου Νίκαιας, δηλαδή να κάνουν κουμάντο στα πάνω απο 1000 τρακτέρ που βρίσκονται στο μπλόκο αλλά απο το σπίτι τους!!! Συνεπώς κανένας δεν τους έδιωξε απο το Μπλόκο Νίκαιας γιατί απλούστατα δεν έφεραν ποτέ τα τρακτέρ τους στο Μπλόκο… Ούτε καν με τα αυτοκίνητα τους δεν ήρθαν στο παλλαικό συλλαλητήριο την πρώτη Κυριακή που ανοίξαμε συμβολικά την εθνική οδό με χιλιάδες λαού ώστε να δείξουν τις προθέσεις τους οτι πραγματικά θέλουν να αγωνιστούν.

Είμαστε πεπεισμένοι οτι όλοι οι αγρότες της Επαρχίας Φαρσάλων έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους. Τους καλούμε να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, να δημιουργήσουν νέους, να προετοιμάσουν τις προυποθέσεις για πιο μαζική και μαχητική αντίσταση στην αντιαγροτική πολιτική που ζούμε και μας οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα των χωριών που συμμετέχουν στο Μπλόκο Νίκαιας ζητάνε απο τις αρμόδιες αρχές, τα υπουργεία και την ΔΟΥ Λάρισας να δώσουν στην δημοσιότητα τα ονόματα των αγροτών της Επαρχίας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις μπανάνες και την παράνομη είσπραξη του ΦΠΑ για να μην χαρακτηρίζονται οι αγρότες της Επαρχίας ως “απατεώνες” απο τα κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υ.Γ Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επίτροπές Αγώνα της Επαρχίας Φαρσάλων δεν πρόκειται να επανέλθουν για το θέμα  και να μπουν σε αντιπαράθεση μέσω του Τύπου με τους διασπαστές των Φαρσάλων. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, σε αυτά θα στρέψουμε την προσοχή μας και την οργάνωση του αγροτικού κινήματος ώστε να αναχαιτίσει την επίθεση, να διεκδικήσει βιώσιμες λύσεις, να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ