ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Οι American Heart Association/American Stroke Association (AHA/ASA) εξέδωσαν  τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού ειδικά στις γυναίκες…

Η αντιπρόεδρος της συγγραφικής επιτροπής Louise McCullough, MD, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Φάρμιγκτον, είπε  ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται κατευθυντήριες οδηγίες συγκεκριμένα για τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες.

«Ο τρόπος που διαφέρει ο κίνδυνος εγκεφαλικού στους άντρες και τις γυναίκες ήταν στο μυαλό των AHA/ASA για χρόνια, οπότε αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες σχεδιάζονταν εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες επίσης απαιτούν κλίμακα κινδύνου ειδικά για γυναίκες.

«Για να αντιπροσωπεύεται κατάλληλα ο κίνδυνος εγκεφαλικού στη διάρκεια της ζωής των γυναικών, καθώς και για να ξεκαθαριστούν τα κενά στις ισχύουσες κλίμακες κινδύνου, πιστεύουμε ότι απαιτείται μια κλίμακα κινδύνων εγκεφαλικού συγκεκριμένα για γυναίκες», κατέληξε η συγγραφική επιτροπή.

Στοχεύοντας τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τους μαιευτήρες-γυναικολόγους, οι κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στις 6 Φεβρουαρίου στο Stroke.

Περισσότερα εγκεφαλικά στις γυναίκες

Η Dr. McCullough ανέφερε ότι κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. 55.000 ή περισσότερα εγκεφαλικά συμβαίνουν στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Το εγκεφαλικό είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στους άντρες αλλά η τρίτη κύρια αιτία των γυναικών, και με την γήρανση του πληθυσμού, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Το πώς η κοινωνία μας θα προσαρμοσθεί στην εκτιμώμενη αύξηση της επίπτωσης των εγκεφαλικών στις γυναίκες είναι ζωτικής σημασίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να εντοπισθούν οι γυναίκες με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης», γράφει το έντυπο κατευθυντήριων οδηγιών.

Η Dr. McCullough εξήγησε ότι κάποιοι παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού αφορούν μόνο τις γυναίκες όπως η εγκυμοσύνη, η χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα, και η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών. Κάποια ιατρικά νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι πολύ πιο συχνά στις γυναίκες. Αυτές περιλαμβάνουν την ημικρανία με αύρα και την θρόμβωση των εγκεφαλικών φλεβών. «Οπότε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το φύλο όταν αξιολογούμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού», είπε.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν πολλές πληροφορίες για την εγκυμοσύνη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδιαίτερα εάν έχει εμφανιστεί προ- εκλαμψία.

«Η προ- εκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου εγκεφαλικού μετέπειτα στη ζωή, ακόμα και εάν η αρτηριακή πίεση επανέρθει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Κάτι συμβαίνει στο αγγειακό δίκτυο όταν εμφανιστεί η προ- εκλαμψία που δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά με το πέρας της εγκυμοσύνης», είπε η Dr. McCullough.

«Οπότε είναι σημαντικό να ρωτάμε τις μεγαλύτερες γυναίκες όταν αξιολογούμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού τους εάν είχαν προ- εκλαμψία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και εάν αυτό ήταν πριν 30, 40, ή ακόμα και 50 χρόνια πριν. Εάν είχαν, τότε κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν εγκεφαλικό οπότε χρειάζεται να ελέγχονται για αρτηριακή υπέρταση και άλλους παράγοντες κινδύνους συχνότερα, ή θα πρέπει να ξεκινήσουν τον έλεγχο νωρίτερα», προσέθεσε.

Πρόληψη της προ- εκλαμψίας

Μια από τις νέες συστάσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες είναι οι γυναίκες ,ε ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης πριν την εγκυμοσύνη να αξιολογούνται για χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης και/ή θεραπεία αναπλήρωσης ασβεστίου για μείωση του κινδύνου προ- εκλαμψίας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες επίσης συνιστούν ότι οι έγκυες γυναίκες με μετρίως αυξημένη αρτηριακή πίεση (150 με 159 mmHg/100 με 109 mmHg) να αξιολογούνται για χορήγηση αντιυπερτασικών, ενώ οι μέλλουσες μητέρες με σοβαρή υπέρταση (160/110 mmHg ή περισσότερο) πρέπει να λαμβάνουν αγωγή.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο των γυναικών για υπέρταση προτού ξεκινήσουν αγωγή με αντισυλληπτικά επειδή ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι γυναίκες με ημικρανίες με αύρα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να διακόψουν το κάπνισμα, ώστε να αποφύγουν τον αυξημένο κίνδυνο.

Αν και πολλές από τις συστάσεις είναι ήδη γνωστές, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες οργανώνουν καλύτερα τις πληροφορίες είπε η Dr. McCullough.

«Ζητάμε από τους ιατρούς να είναι σε εγρήγορση για την πρόληψη του κινδύνου εγκεφαλικού και να σκέφτονται πως οι παράγοντες κινδύνου προστίθενται. Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα καπνίζει και έχει ημικρανία με αύρα, τότε η χορήγηση από του στόματος αντισυλληπτικών δεν είναι καλή ιδέα», είπε.

Στην άλλη άκρη του ηλικιακού φάσματος, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν έλεγχο για κολπική μαρμαρυγή (AF) σε γυναίκες άνω των 75 ετών.

«Οι γυναίκες άνω των 75 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους άντρες να εμφανίσουν AF. Αλλά κάποιες φορές είναι τελείως ασυμπτωματικές. Πρέπει να ελέγχουμε αυτές τις μεγαλύτερες γυναίκες συχνότερα», είπε η Dr. McCullough.

e-cardio.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ