ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

RKomitsasΝα δοθεί παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής δήλωσης των μισθωτηρίων αγροτικής γης στο TAXISNET ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με έγγραφό του προς τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι έως την επόμενη Παρασκευή είναι αδύνατον να προλάβουν όλοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα αγροτεμάχια.

Στο έγγραφο, που κοινοποιείται σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας ζητά από την ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να μεριμνήσει, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, εξαιτίας των ενοικιαστηρίων, με τη φετινή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους δικαιούχους παραγωγούς. Αναλυτικά, ο δήμαρχος Κιλελέρ τονίζει:

« Κύριε Υπουργέ

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας με αφορμή την επικείμενη εκπνοή, την επόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων αγροτικής γης στο TAXISNET.

Οι καλλιεργητές υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος που έχει απομείνει σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να προλάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να προχωρήσουν στην υποβολή των αναγκαίων στοιχείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ηλικιωμένοι, δεν έχουν λάβει ακόμη κλειδάριθμο από τις Δ.Ο.Υ., ζουν στο εξωτερικό ή δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET.

Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως και οι Οικονομικές Υπηρεσίες των περιφερειακών – αγροτικών Δήμων της χώρας, αφού τα ενοικιαστήρια γης που μισθώνουν είναι εκατοντάδες και με έναν ή δύο υπαλλήλους, δεν είναι δυνατόν να προλάβουν να τα δηλώσουν όλα στο TAXISNET έως την επόμενη Παρασκευή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Κιλελέρ, που διαθέτει περίπου 13.500 στρέμματα αγροτικής γης, τα οποία ενοικιάζει σε καλλιεργητές με 5ετή συμβόλαια. Οι ενοικιαστές είναι εκατοντάδες και ο όγκος των συμβολαίων, που πρέπει οι υπάλληλοι του Δήμου να υποβάλουν ηλεκτρονικά, είναι τεράστιος και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνει εγκαίρως η υποβολή τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Κύριε Υπουργέ

Επειδή το μέτρο της ηλεκτρονικής υποβολής των μισθωτηρίων συμβολαίων αγροτικής γης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, φέτος, δίχως να προηγηθεί η αναγκαία ενημέρωση των καλλιεργητών και των ιδιοκτητών των αγρών, σας ζητούμε να δοθεί μία εύλογη παράταση της σχετικής προθεσμίας για να προλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να δηλώσουν τα μισθωτήρια ηλεκτρονικά και να προληφθούν προβλήματα ή ακόμη και λάθη στην εν λόγω διαδικασία.

Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα, απολύτως, πρόβλημα για τους αγρότες μας, εξαιτίας της αλλαγής στη διαδικασία υποβολής  των μισθωτηρίων συμβολαίων αγροτικής γης, με την υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και ζητούμε η ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να μεριμνήσουν και να εγγυηθούν ότι δε θα υπάρξει κανένα, απολύτως, πρόβλημα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους παραγωγούς, που καλλιεργούν νοικιασμένα χωράφια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ