ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!

LYKOSΣτην Ελλάδα οι λύκοι (όπως και οι αλεπούδες και οι αρκούδες) αντιμετωπίζονται από τους Νεοέλληνες ως ζώα που βλάπτουν το περιβάλλον, προκαλούν ζημιές, είναι επικίνδυνα αιμοβόρικα, γι’ αυτό και στις ορεινές περιοχές τους εξοντώνουν συνήθως πυροβολώντας τους ή ρίχνοντας φόλες ή παγιδεύοντας τους με παράνομα δόκανα…

Το βίντεο, που μπορείτε να δείτε εδώ με ελληνικούς υπότιτλους από την ιστοσελίδα www.videoman.gr εξηγεί το πώς οι λύκοι που απελευθερώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από απουσία 70 χρόνων, συνέβαλαν δραστικά την «τροφική μεταμόρφωση» της περιοχής.

To βίντεο εξηγεί το πώς η ύπαρξη των λύκων βοήθησε ώστε να σταθεροποιηθεί ακόμα και η διάβρωση του εδάφους!

Απέραντες εκτάσεις είχαν ερημωθεί εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης των ελαφιών που χωρίς θηρευτή να τα καταδιώκει δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο. Όταν οι λύκοι μπήκαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone τα ελάφια για να σωθούν άφησαν τα λιβάδια στην ησυχία τους και περιορίστηκαν στα δάση – αφού εκεί μπορούσαν να προστατευτούν καλύτερα – και έτσι οι εκτάσεις που είχαν πληγεί είχαν τον χρόνο να αναπλαστούν.

Η φυσική ανάπλαση του δάσους βοήθησε στην μετοίκιση και νέων ειδών, που πλέον έβρισκαν εκεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ζήσουν. Οι ρίζες των δέντρων, που μεγάλωναν, περιόρισαν ακόμα την διάβρωση του εδάφους την οποία προκαλούσε το νερό από τα ποτάμια.

Οι λύκοι στην Ελλάδα είναι είδος υπό εξαφάνιση γι’ αυτό και προστατεύονται από την νομοθεσία εμείς μέσα στο θράσος της άγνοιας μας συνεχίζουμε παρανόμως να τους εξοντώνουμε… Και όμως η επίδραση τους σε ολόκληρο το οικοσύστημα είναι εξαιρετικά σημαντική.

www.zoosos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ