ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ – ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ

Στο Χαράκοβο στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, ο οποίος από το πρωί έχει εγκαταλείψει το Κίεβο.Όπως δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ η σύμβουλός του Άννα Γκέρμαν, ο Γιανουκόβιτς θα κάνει αργότερα σήμερα μια τηλεοπτική εμφάνιση προτού επιστρέψει στο Κίεβο…

Νωρίτερα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο είχε δηλώσει λιτά ότι ο Γιανουκόβιτς «έχει αφήσει την πρωτεύουσα».

Εξάλλου, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δήλωναν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου.

Ωστόσο υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωνε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο ενώ νωρίτερα υπήρξαν διαρροές ότι βρίσκεται στην ανατολική πόλη Χαρκίφ προκειμένου να παρεβρεθεί σε πολιτικό συνέδριο.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρόεδρου του κοινοβουλίου και στενού συνεργάτη του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ.
Το «δεξί χέρι» της Τιμοσένκο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου

Πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, το «δεξί χέρι» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων.

«Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά. Ο Τουρτσίνοφ αντικαθιστά τον Βολοντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί μετά την υπογραφή χθες της ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις εκ μέρους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από την πολιτική κρίση διάρκειας τριών μηνών που συνταράσσει την χώρα.
Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Γιανουκόβιτς

Την πρόθεσή της να ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η ουκρανική αντιπολίτευση, η οποία και αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου. Ο Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή και πρότεινε ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους την 25η Μαϊου.

Η συμφωνία Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση

οΧθες Ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και η ουκρανική αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία για την έξοδο από την κρίση, την επομένη του λουτρού αίματος με σχεδόν 80 νεκρούς μέσα σε τρεις ημέρες. Η συμφωνία που προβλέπει σημαντικές παραχωρήσεις της εξουσίας έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα στο Κίεβο, ενώ χαρακτηρίζεται “πολύ εύθραυστη” από την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία υπογράφηκε αργά χθες στο προεδρικό μέγαρο παρουσία τωνΕυρωπαίων μεσολαβητών, ενώ 40.000 διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν, στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο τον Δεκέμβριο, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε δέκα ημέρες και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, ψηφίστηκε χθες από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

“Εκλογές τον Δεκέμβριο, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να φύγει από την εξουσία”, δήλωσε ο Ολεγκ Μπουκογιένκο, αναφερόμενος στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Εξάλλου, χθες το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που ανοίγει θεωρητικά το δρόμο για την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο. Η Τιμόσενκο, που πρωτοστάτησε στη φιλοδυτική πορτοκαλί επανάσταση το 2004, είχε καταδικαστεί το 2011 σε επτά χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας. Ο νόμος μένει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Οι δύο αυτές ψηφοφορίες διεξήχθησαν χθες βράδυ στο κοινοβούλιο, σε μια συνοικία όπου δεν υπήρχε καμιά αστυνομική παρουσία και την ασφάλεια της οποίας εγγυάται στο εξής η υπηρεσία της τάξης που έχουν συγκροτήσει διαδηλωτές.

Χαιρετίζει ο Λευκός Οίκος

Σε τηλεφωνική συνομιλία είχε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν,οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία» δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

topontiki.gr/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ