Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ ΕΚΝΛ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε έναν αναλυτικό απολογισμό της δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με έντονη αυτοκριτική διάθεση προχώρησε πριν από λίγο από το βήμα του 29ου συνεδρίου ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της απερχόμενης διοίκησης

σε όσους αγωνίζονται (ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, Χαλυβουργοί που απολύονται, Εκπαιδευτικοί, Σχολικοί Φύλακες σε διαθεσιμότητα, στους μικρομεσαίους αγρότες που ήταν 3 βδομάδες στο μπλόκο της Νίκαιας για την επιβίωσή τους, αλλά και την αντίθεσή της στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να μακελέψουν λαούς όπως στην Ουκρανία, την Βενεζουέλα, την Συρία, την Κεντροαφρικανική δημοκρατία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ κ. Τσιαπλές κατήγγειλε την εργοδοσία της ΕΞΑΛΚΟ, η οποία προχώρησε άμεσα στην απόλυση υποψηφίου για τις εκλογές του σωματείου Μετάλλου και κάλεσε τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι και πολλοί κινδυνεύουν με απολύσεις (Σ-Μ Λάρισα), να κινητοποιηθούν μέσα από τα σωματεία τους, για να προλάβουν τα χειρότερα.

Απολογισμός

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΛ, αφού άσκησε σκληρή κριτική στα κόμματα του ευρωμονόδρου και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, καυτηριάζοντας και τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ στο δ.σ. του ΕΚΛ και την απουσία τους από τους κοινωνικούς αγώνες, προχώρησε στη συνέχεια στον απολογισμό δράσης που συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, ανέπτυξε μια πολύμορφη δράση για όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα.

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ πρωτοστάτησε στην οργάνωση τοπικά, των μεγάλων απεργιών που έγιναν στο τελευταίο τρίχρονο, συσπειρώνοντας την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που κινητοποιούνταν. Κήρυξε τοπικές απεργίες και στάσεις εργασίας.  Οργάνωσε συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, παρεμβάσεις, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, στα χαράτσια, στη φοροεπιδρομή σε ΔΕΗ και εφορίες, στα διόδια, για την υγεία και την Κ.Α, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, στην διάλυση ΟΕΚ, ΟΕΕ, για την κατασκευή εργατικών κατοικιών, κτιρίου του ΙΚΑ, ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Αδύνατη και χωρίς την απαιτούμενη συνέχεια, θεωρεί την προσπάθεια που έκανε για την συσπείρωση των ανέργων.

Ανέπτυξε μια σειρά δράσεις ταξικής αλληλεγγύης σε ανέργους και σε τμήματα των εργαζομένων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Το Δ.Σ, πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες  για την ανάπτυξη της κοινής δράσης και της συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, μικρομεσαίους αγρότες, γυναίκες και νεολαία σε αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, αλλά όχι με βάση τις ανάγκες και κυρίως με βάση την επικαιρότητα.

Αδύνατη ήταν η δουλειά του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες, σε τομείς όπως του (πολιτισμού, αθλητισμού, ναρκωτικών).

Η μεγαλύτερη υστέρηση του Δ.Σ, ήταν σε σχέση με την βοήθεια στα σωματεία, ώστε να ξεπεράσουν μια σειρά προβλήματα, να προχωρήσει η ανασύνταξη του σ.κ, σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

Ασφαλώς το κλείσιμο και η συρρίκνωση μιας σειράς επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους, η αύξηση των απολύσεων, η τρομοκρατία και η λογική της αναποτελεσματικότητας, έχουν δυσκολέψει την λειτουργία και έχουν μειώσει σημαντικά τη δύναμη πολλών σωματείων.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παραμένει ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Προτεραιότητα αποκτά το καθήκον της μαζικοποίησης των σωματείων με εγγραφή νέων μελών, η συσπείρωση στη λειτουργία και στη δράση τους, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς, η επίλυση του οικονομικού προβλήματος.

Προγραμματισμός

Όπως ανέφερε το ΕΚΝΛ και τα σωματεία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον καθημερινό ταξικό σκληρό αγώνα για την απόκρουση των συνεπειών της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου. Να απαιτήσουμε κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο, άμεσα μέτρα προστασίας ανέργων και εργαζομένων, όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων. Διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, αγώνας για εργατική-λαϊκή εξουσία και οικονομία

Βασικά μέτωπα πάλης

1. Ανάπτυξη της πάλης για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ενάντια στις απολύσεις, για την λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και του περιορισμού της ανεργίας.

2. Οργάνωση της πάλης κατά σωματείο, κλάδο και τόπο δουλειάς, ενάντια στις μειώσεις μισθών, ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις, πάλη για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ με βάση το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και στηρίζουμε ως ΕΚΝΛ, για την πληρωμή των απλήρωτων, ενάντια στα χαράτσια και τη βαριά φορολογία, για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας.

3. Δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης απο το ΕΚΝΛ και τα σωματεία, σε όσους υποφέρουν, σε όσους αγωνίζονται, ως βασικό στοιχείο της δράσης μας.

4. Δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει συνεχώς την Υγεία-Πρόνοια. Για την υπεράσπιση της Κ.Α.

5. Να οργανώσουμε με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ, την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, για την κάλυψη αναγκών σε σχολεία, εκπαιδευτικούς.

6. Δυνάμωμα της πάλης μας ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλισμού και της πολιτικής δράσης, ενάντια στις δίκες και τις διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.

7. Ιδιαίτερη δράση για τα προβλήματα της νεολαίας και συντονισμός της δράσης ΕΚΝΛ – σωματείων που έχουν νεολαία στους τόπους δουλειάς ή σε σχολές, με περιοδείες, συσκέψεις, καμπάνια εγγραφής νέων στη δύναμη τους, συγκρότηση με απόφαση των Δ.Σ, Ε.Ν κατά σωματείο, η οποία θα την βοηθάει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της στη νεολαία. Ανάλογη δουλειά στις γυναίκες και στους μετανάστες.

8. Με βάση το κοινό πλαίσιο πάλης ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, που υιοθετήσαμε ως ΕΚΝΛ, έχουμε την κύρια ευθύνη να δυναμώσουμε την κοινωνική συμμαχία και κοινή πάλη στη βάση των κοινών συμφερόντων και στόχων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, στο επίπεδο ενός κλάδου και γενικότερα, με α-α προσανατολισμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ