ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο Γ. ΣΠΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

σπανΠροφυλακιστέος κρίθηκε αργά το Σάββατο το βράδυ ο Γιώργος Σπανός για την υπόθεση με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Η απολογία του διήρκησε τρεις ώρες και κατά τη διάρκειά της απάντησε σε 50 ερωτήσεις, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες, ενώ, προσκόμισε και τα σχετικά έγγραφα που -σύμφωνα με τον συνήγορό του- κατέρριπταν όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο πρόεδρος του Ατρομήτου δεν ήταν αθώος, κάτι που προκάλεσε την οργή των οπαδών της ομάδας του Περιστερίου που περίμεναν την απόφαση έξω από την εισαγγελία Πειραιά. Υπήρξε ένταση, με τους οπαδούς να επιτίθενται στους δημοσιογράφους και να τα βάζουν με τα ΜΑΤ. Μέχρι αργά το βράδυ, οι δημοσιογράφοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο, μέχρι που κάποια στιγμή οι οπαδοί αποχώρησαν.

Εκτός από τον Γιώργο Σπανό προφυλακιστέοι κρίθηκαν και άλλοι τρεις από τους έξι συνολικά συλληφθέντες του κυκλώματος που απολογήθηκαν στον έβδομο ανακριτή Πειραιά.

Καταθέσεις έδωσαν επίσης ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας ΕΤΕΚΑ, ένας τελωνειακός υπάλληλος, ένας μηχανικός πλοίου, ο υπεύθυνος υπάλληλος γεφυροπλάστιγγας και μία γυναίκα συνιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Στην κατάθεσή του ο τελωνειακός, σύμφωνα με τον συνήγορό του, φέρεται να είπε τα εξής: «Αντιμετωπίζω βιοποριστικό πρόβλημα. Τα χέρια μου δεν τα έχω “λερώσει” ποτέ. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να λέει ότι μου έχει δώσει ένα ευρώ, είμαι έτοιμος να υποστώ όλες τις συνέπειες του νόμου. Ανοίξτε όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς».

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε το έκτο άτομο, ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Αύριο αναμένεται να απολογηθούν ακόμα έξι άτομα, οδηγοί βυτιοφόρων, από τους συνολικά 15 εμπλεκόμενους.

Συνολικά, ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν έξι εκ των 15 συλληφθέντων

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είχαν διακινήσει στην αγορά 4,5 εκατ. λίτρα λαθραίο πετρέλαιο, είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι την τελευταία 2ετία ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Έως τώρα έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, το ποσό των διαφυγόντων δασμών ανέρχεται στα 662.800 ευρώ. Αναφέρουν ακόμα ότι οι αναλογούντες φόροι για το λαθρεμπόρευμα των 8 χιλιάδων λίτρων ναυτιλιακού πετρελαίου είναι μόνο 470 ευρώ. Επίσης, είπαν πως δε βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ενώ ούτε από τους κοριούς της ΕΥΠ προκύπτουν χρηματικές καταβολές.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ