ΣΤΙΣ 15 & 16 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΙΛΕΛΕΡ (Αντιγραφή)Ο φετινός εορτασμός του Κιλελέρ βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρίζου Κομήτσα και εκπροσώπων των δυο φορέων.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι φετινές εκδηλώσεις πρόκειται να έχουν μια ιδιαίτερη μορφή καθώς το 2014 έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμιο έτος οικογενειακής εκμετάλλευσης στον αγροτικό τομέα. Έχει διαπιστωθεί, δε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, αλλά και η επάρκεια τροφίμων στον πλανήτη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη και καλή οργάνωση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Μετά το τέλος της συνάντηση ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ο φετινός εορτασμός του Κιλελέρ θα είναι αφιερωμένος στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, το παρόν και το μέλλον τους και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους μέσα από συλλογικές – συνεταιριστικές δράσεις. Αλήθεια πόσο προφητικοί και πόσο οξυδερκείς ήταν οι Θεσσαλοί. Ο συνεργατισμός ξεκίνησε και άνθισε το 1800 στα Αμπελάκια και η ρήξη με τα τσιφλίκια έγινε στο Κιλελέρ το 1910. Ως αιρετή Περιφέρεια στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, εφόδια, ηλεκτρικό ρεύμα, κλοπές μετασχηματιστών κ.α.). Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται».

 

Αναφερόμενος στο φετινό εορτασμό ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, υπογράμμισε ότι το θέμα του είναι εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο, καθώς αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών και την προοπτική των εκμεταλλεύσεών τους. Μάλιστα, ο κ. Κομήτσας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να δώσουν δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις εορτασμού του Κιλελέρ, «προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά και από υπεύθυνα χείλη για το πώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν και να ενδυναμώσουν τις οικογενειακές τους εκμεταλλεύσεις, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων τους και να τους προσδώσουν την προστιθέμενη αξία που θα μεγιστοποιήσει και τα έσοδά τους».

 

Τιμή λοιπόν για όλους του απόγονους των Θεσσαλών και ιδιαίτερα των κατοίκων της Λάρισας, των Αμπελακίων και του Κιλελέρ που οι πρόγονοί μας έδρασαν πριν από έναν αιώνα, αυτό που τώρα η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει. Αυτή την τιμή στους προγόνους μας θα αναδείξει ο φετινός, διήμερος εορτασμός του Κιλελέρ στις 15 και 16 Μαρτίου 2014.

 

Στις 15 Μαρτίου το απόγευμα θα διοργανωθεί ημερίδα στο παλαιό δημαρχείο Κιλελέρ με θέμα: «Οικογενειακές Εκμεταλλεύσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα – Συλλογικές Δράσεις». Στην ημερίδα θα κληθούν στελέχη του ΟΗΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, των Συλλογικών Οργανώσεων των αγροτών της χώρας και της Ε.Ε.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου θα τελεστεί το καθιερωμένο μνημόσυνο και ο επίσημος εορτασμός στο χώρο του μνημείου των πεσόντων στο Κιλελέρ.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τους συμμετέχοντες κλπ. θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος για τα Αγροτικά θέματα κ. Χρήστος Σιδερόπουλος και ο διευθυντής  Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιώργος Ζήγρας. Εκ μέρους του Δήμου Κιλέλερ ο σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα του δημάρχου κ. Ντίνος Μπλιάτσιος και η συνεργάτιδά του κ. Κατερίνα Λυμτσιούλη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ