ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ

glass sphere on waterΗμερίδα με θέμα «Φορέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων- Μια απαραίτητη εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας», διοργανώνει το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου ώρα 6 μμ, στα γραφεία του στη Λάρισα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κεντρ. Ελλάδος, της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν:

– Η αναγκαιότητα δημιουργίας φορέων διαχείρισης κατά υδατικό διαμέρισμα.  Οι λόγοι που εμποδίζουν τον εξορθολογισμό.  Οι εμπειρίες από άλλες χώρες.

– Η ιστορική εξέλιξη του θέματος της διαχείρισης των υδατικών πόρων και η καταγραφή της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα.

– H Διαχείριση Υδάτων στη Θεσσαλία.  Καλλιέργεια κλίματος και μέθοδοι συνεργασίας ανάμεσα στους χρήστες.

– Προτάσεις για νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη λειτουργία του φορέα καθώς και εμπειρίες και μοντέλα άλλων χωρών.

– Το νερό ως δημόσιο αγαθό και οι κίνδυνοι ιδιωτικοποιήσεων.

– Η παραγωγή ενέργειας από υδατικούς πόρους, η σημασία των υδροηλεκτρικών έργων στην άσκηση υδατικής πολιτικής και  η ανάγκη συνδιαχείρισής τους με τους υπόλοιπους χρήστες.

* Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κων. Διαμάντος και ακολούθως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κων. Αγοραστός, ενώ έχει προσκληθεί να μιλήσει ο ειδικός γραμματέας Υδάτων-ΥΠΕΚΑ  Κων. Τριάντης. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις:

– «Φορέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας: Τολμηρός εκσυγχρονισμός για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων του παρελθόντος  ή ένας ακόμη συμβιβασμός;». Συλλογική παρουσίαση Δομής Υδάτων

δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, διπλ. χημικός μηχανικός, Κων. Γκούμας, γεωπόνος.

– «Εθνικό και Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης υδατικών πόρων»,

Αγγελική Καλλία, διδάκτωρ Νομικής δικηγόρος, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

– «Νερό και Γεωργία: Προτάσεις βελτίωσης της διαχείρισης του αρδευτικού νερού», Νικ. Δέρκας,  αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– «Προοπτικές συνδυασμένης διαχείρισης νερού και ενέργειας στην περιοχή της Θεσσαλίας», Νίκος Μαμάσης, επικ. καθηγητής ΕΜΠ, τοπ. μηχ/κός, Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής ΕΜΠ, πολ. μηχ/κός, Ανδρέας Ευστρατιάδης, πολιτικός μηχανικός, MSc.

* Θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι στο οποίο θα μετέχουν οι:

Κώστας Τζανακούλης, δήμαρχος Λάρισας και αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Νικ. Δέρκας,  αναπλ. καθηγητής, Σπύρος Παπαγρηγορίου, πολιτικός μηχανικός  Περιβάλλοντος, Αθανάσιος Μαρκινός, γεωπόνος, καλλιεργητής, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας. Και η ημερίδα θα κλείσει με παρεμβάσεις και συζήτηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ