ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Θα λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στη συμβολή των οδών Παναγούλη και Μανδηλαρά

SANYO DIGITAL CAMERAΤο δικό τους στέκι αλληλεγγύης θα λειτουργήσουν σύντομα οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας σε μια ισόγεια μονοκατοικία που παρέμενε κλειστή από το 1992 και η οποία παραχωρήθηκε από την σημερινή της ιδιοκτήτρια στη μνήμη των παππούδων της, δηλαδή του ζεύγους Μπόκαρη,

ανθρώπων που καλλιέργησαν την παιδεία στη Λάρισα, λειτουργώντας στον ίδιο αυτό χώρο το πρώτο κέντρο διδασκαλίας αγγλικής γλώσσας στην μεταπολεμική Ελλάδα!

Τον χώρο παρουσίασαν με πολύ χαρά αλλά και προσμονή στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης εθελοντές των Ενεργών Πολιτών Λάρισας το μεσημέρι της Δευτέρας.

SANYO DIGITAL CAMERAΌπως χαρακτηριστικά τόνισε η Βάντα Ζαχαρακοπούλου, «εξαντλήσαμε τις προσπάθειες για την απόκτηση αντίστοιχου χώρου με ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον δισταγμό τους μαζί με νομικές και φοροτεχνικές δυσκολίες, καθώς οι Ενεργοί Πολίτες επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να μην έχουμε σωματειακή ή εταιρική δομή.

Δεν είμαστε ΜΚΟ ή ΜΚΕ άρα δεν έχουμε το δικαίωμα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η απουσία προεδρείου με σφραγίδα, η αχρήματη συναλλαγή και η ανεξαρτησία από κάθε μορφής εξουσία, παραμένουν εδώ και δύο χρόνια αδιαπραγμάτευτες επιλογές μας.

Γι’ αυτό και επιμείναμε στην αναζήτηση προσφοράς από ιδιώτη, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να εκφραστεί και σε αυτό τον τομέα  η αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών».

Σύμφωνα με τον Ρένο Καφάση, «η Στέγη Αλληλεγγύης θα στεγάσει πολλές από τις δραστηριότητες που σήμερα γίνονται είτε μέσα από το διαδίκτυο, είτε σε διαφορετικούς χώρους.

Στο ισόγειο θα λειτουργεί η γραμματεία, για την παράδοση και παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα ή βιβλία θα παραλαμβάνονται εδώ  για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του «Αλληλέγγυου Παντοπωλείου», την ενίσχυση άπορων κρατουμένων και την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη.

Θα μπορεί επίσης κάποιος να παραλάβει από την κουζίνα κάποιες από τις μερίδες φαγητού που θα μεταφέρουν οι εθελοντές της δράσης «Μερίδα Αλληλεγγύης».

Στις δύο μικρότερες αίθουσες θα λειτουργεί «Κοινωνικό Φροντιστήριο» και «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη». Στο φροντιστήριο δεν θα γίνονται μόνο μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και για ενήλικες άνεργους που θέλουν να μάθουν πληροφορική, οικονομικά, γεωπονική, μουσική, ζωγραφική, κλπ.

Μόλις διαμορφωθεί ο χώρος στο υπόγειο θα λειτουργήσει το «Αλληλέγγυο Παντοπωλείο» όπου θα αποθηκεύονται τρόφιμα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα και τα οποία θα παραλαμβάνουν μέλη των δικαιούχων οικογενειών που έχουν επιλεγεί ύστερα από έλεγχο εθελοντών Κοινωνικών Λειτουργών».

Ο Κώστας Κεδράς, τέλος, αναφέρθηκε στην απαραίτητη υλική ενίσχυση για την διαμόρφωση του χώρου.

Όπως διευκρίνισε, «οι Ενεργοί Πολίτες κάνουμε λόγο μόνο για την παροχή υλικών και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη. Καλούμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές να συνδράμουν στην κοινωνική αυτή προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση των συμπολιτών μας.

Ήδη, διευθυντής καταστήματος και εθελοντές εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι σε επαφή μαζί μας για την προσφορά υλικών και εργασίας στο χώρο.

Δύο ιδιώτες πρόσφεραν έπιπλα από τις επιχειρήσεις τους και ένας συνταξιούχος γιατρός ανέλαβε μέρος των εργατικών για τη διαμόρφωση του υπογείου.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες γκράφιτι για την αισθητική τους παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο και είμαστε σε συνεννόηση με έναν ζωγράφο, μια σχολική ομάδα και δύο καλλιτέχνες δρόμου. Θα επιλεγούν τα έργα που θα ψηφιστούν στο διαδίκτυο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ