Η ΤΟΞΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Κινέζοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η τοξική ρύπανση του αέρα της χώρας είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε να μοιάζει με πυρηνικό χειμώνα, που επιβραδύνει τη φωτοσύνθεση των φυτών – και, ενδεχομένως, σπέρνει  τον όλεθρο στον εφοδιασμό της χώρας με τρόφιμα…

Το Πεκίνο και έξι βόρειες επαρχίες όλη την περασμένη εβδομάδα ήταν καλυμμένες με πυκνή αιθαλομίχλη που δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Στο Πεκίνο η συγκέντρωση σωματιδίων PM 2,5 – που εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος – χτύπησε 505 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την Τρίτη το βράδυ. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά ως ασφαλές επίπεδο τα 25.

Η επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει ήδη σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, γείωση πτήσεις, αφού έκλεισε αυτοκινητόδρομους και κράτησε τους τουρίστες στο σπίτι. Τη Δευτέρα 11.200 άτομα επισκέφθηκαν την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, περίπου το ένα τέταρτο του μέσου ημερήσιου αριθμού επισκεπτών.

Ο He Dongxian, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Υδατικών Πόρων και Πολιτικών Μηχανικών της Κίνας, είπε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι αν το νέφος εξακολουθεί να υφίσταται, η κινεζική γεωργία θα υποφέρει από συνθήκες “παρόμοιες με αυτές ενός πυρηνικού χειμώνα”.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης ανέφερε σε μια έκθεση ότι η ρύπανση του Πεκίνου έκανε την πόλη σχεδόν “μη κατοικήσιμη για τον άνθρωπο”.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής έχει κάνει μόνο αποσπασματικές ενέργειες.

Περισσότερα: theguardian.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ