ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΣΤΗ GOOGLE

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής προσωπικού της Google, Laszlo Bock αποκάλυψε τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να σε προσλάβουν στο μεγάλο G…

Αν περιμένατε τα κριτήρια του Bock για να προσλάβει κάποιον στη Google να είναι «τρελός έξυπνος», «τρελές δεξιότητες κωδικοποίησης» ή ακόμη και «μια διαισθητική κατανόηση της ηθικής σχετικότητας», δεν θα περνούσατε ούτε με το ένα πόδι την πόρτα του Googleplex. Δείτε παρακάτω τη λίστα των προσόντων που πρέπει να έχετε και ρωτήστε τον εαυτό σας, αν είστε αρκετά καλός.

Δεν ξέρεις πολλά, αλλά μπορείς να μάθεις

Ο Bock παραδέχεται ότι ενώ «οι καλοί βαθμοί σίγουρα δεν βλάπτουν» (και ναι, αυτό περιλαμβάνει μαθηματικά και προσόντα κωδικοποίησης), η κύρια γνωστική ικανότητα που απαιτείται είναι η “ικανότητα μάθησης”. Δεν θέλουν να ξέρουν αν μπορείς να επιβιώσεις στο συγκεκριμένο και συχνά τεχνητό περιβάλλον ενός κορυφαίου πανεπιστημίου, αλλά θέλουν να έχεις την ικανότητα να βάζεις μαζί ανόμοια κομμάτια πληροφοριών.

Ξέρεις πότε να βγάλεις το σκασμό

Λένε ότι θέλουν «αναδυόμενη ηγεσία, σε αντίθεση με την παραδοσιακή ηγεσία» και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πότε είναι σκόπιμο να επέμβει. “Αυτό που είναι καθοριστικό όμως για να είναι αποτελεσματικός ένας ηγέτης σε αυτό το περιβάλλον, είναι να είναι πρόθυμος και να υποχωρήσει», λέει ο Bock.

Ξέρεις πότε να κάνεις ένα βήμα πίσω

Ο Bock περιγράφει τον «τελικό στόχο» του ιδανικού υπαλλήλου, ως εξής: «τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα”. Η ταπεινότητα και η ιδιοκτησία είναι προφανώς τα βασικά πράγματα εδώ. Θα πρέπει να αισθάνεστε αρκετά υπεύθυνοι για να εμπλακείτε, αλλά αρκετά ταπεινοί για να κάνετε ένα βήμα πίσω. “Έχω συνεισφέρει το κομμάτι μου, και μετά κάνω ένα βήμα πίσω», λέει ο Bock.

Είσαι παραδόξως υπερήφανος για τα λάθη σου

Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσληψης της Google είναι ότι βομβαρδίζονται από αιτήσεις για δουλειά από “επιτυχημένους έξυπνους ανθρώπους”. Αυτό δεν ακούγεται σαν κάτι κακό, αλλά ο Bock λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι “σπάνια βιώνουν την αποτυχία, και έτσι δεν ξέρουν πώς να μάθουν από την αποτυχία”. Ο Bock λέει οτι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ένα θεμελιώδες σφάλμα: αν συμβεί κάτι καλό, αυτό συνέβη επειδή είναι ιδιοφυΐες. Αν συμβεί κάτι κακό, αυτό συνέβη επειδή κάποιος άλλος είναι ηλίθιος. Αυτό που ο Bock θέλει είναι η «πνευματική ταπεινότητα», να παραδέχεσαι τα λάθη σου.

Δεν είσαι ειδικός (expert)

Και ποιο είναι το λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό για να σε προσλάβει η  Google σύμφωνα με τον Bock; “Η πραγματογνωμοσύνη”. Αυτό συμβαίνει επειδή, εάν ένας εργαζόμενος έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω (την  ικανότητα να μαθαίνει, την πνευματική ταπεινότητα, την αναδυόμενη ηγεσία, κλπ), τότε κατά  99% όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα, θα καταλήξει στην ίδια λύση με έναν ειδικό. Και κατά 1% μπορεί να πει τη λάθος λύση, αλλά μπορεί και να καταλήξει σε κάτι «εντελώς νέο». “Και υπάρχει τεράστια αξία σε αυτό», λέει ο Bock

independent.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ