ΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

Οι γιατροί στην Καλιφόρνια προβληματίζονται από μια ασθένεια που έχει παραλύσει τουλάχιστον πέντε παιδιά και μπορεί να έχει επηρεάσει άλλα 20. Τα άρρωστα παιδιά είχαν συμπτώματα παρόμοια με της πολιομυελίτιδας. Έχασαν τη λειτουργία των μυών στο ένα χέρι ή στο ένα πόδι σε διάστημα μερικών ημερών…

Μέχρι στιγμής, τα παιδιά δεν έχουν ανταποκριθεί σε τυχόν θεραπείες και η παράλυση είναι μόνιμη, είπαν σε δήλωσή τους γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, την Κυριακή.

Οι γιατροί υποπτεύονται οτι ένοχος είναι ο εντεροϊός-68, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια πάνω από 50 χρόνια πριν. Περίπου 50 κρούσματα του ιού αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ από το 2000. Επίσης, αρρώστησαν τουλάχιστον 21 παιδιά στις Φιλιππίνες μεταξύ του 2008 και του 2009.

Οι περιπτώσεις αυτές των παιδιών έχουν θορυβήσει τους γονείς. Αλλά, αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια είναι αρκετά σπάνια. Ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι μικρός, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Παρ ‘όλα αυτά, οι γιατροί θέλουν οι γονείς να είναι ενήμεροι. «Κάθε φορά που ένας γονέας βλέπει συμπτώματα παράλυσης σε ένα παιδί, το παιδί θα πρέπει να εξετάζεται αμέσως από γιατρό», συμβούλεψε η νευρολόγος Keith Van Haren.

Η Van Haren και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η βλάβη στο νωτιαίο μυελό προκαλεί την παράλυση. Οι μαγνητικές τομογραφίες στην σπονδυλική στήλη των παιδιών δείχνουν μοτίβα τραυματισμού παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε ανθρώπους με πολιομυελίτιδα. Όμως όλα τα παιδιά με την ασθένεια είχαν εμβολιαστεί για πολιομυελίτιδα.

«Γνωρίζουμε σίγουρα ότι δεν είναι η πολιομυελίτιδα,” είπε η Van Haren στους Los Angeles Times.

 

npr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ