ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ψήφισμα των αντιπροσώπων των σωματείων στο 29ο συνέδριο του ΕΚΝΛ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι αντιπρόσωποι των σωματείων στο 29ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καταγγέλλουμε την απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ να σφραγίσει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της εφαρμογής το νόμου – έκτρωμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρόσφατα ψήφισαν οι βουλευτές της,

με το οποίο εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ΠΦΥ, βάζει σε διαθεσιμότητα και σε κινητικότητα 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.

Η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των δομών που διατάσσει η συγκυβέρνηση ώστε αυτές να τις παραδώσει, ανέξοδα, στις Υγειονομικές Περιφέρειες, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη περιουσία του λαού που κτίστηκε με τα χρήματα κυρίως των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Για άλλη μια φορά λεηλατεί, προκειμένου να εφαρμόσει τις εντολές του κεφαλαίου και της Ε.Ε, τη περιουσία του ελληνικού λαού που έκτισε με στερήσεις εδώ και εξήντα χρόνια.

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων στο 29ο συνέδριο του ΕΚΝΛ, εκφράζουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτές τις διαδικασίες που οδηγούν στο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και δεν νομιμοποιούμε τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απόλυση του προσωπικού όπως αποφάσισε η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις ορέξεις Ε.Ε – ΔΝΤ – ΕΚΤ και των εμπόρων της υγείας.

Απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των Πολυατρείων του ΕΟΠΥΥ, να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους. Όχι στη κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα. Καμιά απόλυση. Διεκδικούμε αποκλειστικά – δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας – πρόληψης που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην καταργηθεί ή συγχωνευτεί, καμία μονάδα υγείας, Κέντρο Υγείας, αλλά να ενισχυθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με οικογενειακούς γιατρούς, υλικά και μηχανήματα και να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ-πρόληψης για όλο το λαό. Την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Π.Φ.Υ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και κύριο προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Να ενταχθούν σ’ αυτά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Να γίνουν δημόσια Κ.Υ στις συνοικίες (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ