Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ «ΆΓΓΕΛΟΣ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Α.Λ.Ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, ο Άγγελος Λάσκαρης έχει φροντίσει να «εξαφανίσει» τα ίχνη του από τις ηλεκτρονικές σελίδες μιας αλυσίδας ΜΚΟ στις οποίες πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια, με σημείο αναφοράς την οργάνωση Ευρωπαϊκή Προοπτική,…

δημιούργημα του Παντελή Σκλιά, στενού φίλου και συνεργάτη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για τις ΜΚΟ, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Σαν τους κλέφτες που εγκαταλείποντας τον χώρο δράσης τους φροντίζουν να σβήσουν κάθε αποτύπωμα, έτσι και κάποια golden boys που συμμετείχαν στο πάρτι των επιχορηγήσεων του ανθρωπιστικού τους έργου, έχουν φροντίσει να εξαφανίσουν τα διαδικτυακά τους ίχνη από ηλεκτρονικές σελίδες που μέχρι εσχάτως διαφήμιζαν το θεάρεστο και υψηλού κόστους έργο τους.

Εκεί όπου κάποτε υπήρχαν εντυπωσιακά sites με διοικητικά συμβούλια, εντυπωσιακά προγράμματα, φιλόδοξες δράσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα δεν έχει μείνει απολύτως τίποτα και βασιλεύει το απόλυτο κενό. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ κάποιες ΜΚΟ που κάποτε αποτελούσαν τα «χρυσά» παιδιά του υπουργείου Εξωτερικών και απορροφούσαν την μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της ΥΔΑΣ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο αγώνα απεμπλοκής του ονόματός του από τη χρηματοδότηση ημετέρων που κάποτε αποτελούσαν προνομιακούς επισκέπτες του υπουργικού του γραφείου, αλλά και του πολιτικού του γραφείου στην Κομοτηνή.

Πρόσωπα βγαλμένα από το γαλάζιο φυτώριο της ΟΝΝΕΔ, που από το 2005 και μετά εζήλωσαν τη δόξα και το χρήμα των «πράσινων» ανθρωπιστών και ανέλαβαν το έργο της εξαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου και των Βαλκανίων. Η οργάνωση Ευρωπαϊκή Προοπτική, δημιούργημα του Παντελή Σκλιά, στενού φίλου και συνεργάτη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για τις ΜΚΟ Ευριπίδη Στυλιανίδη, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια.

Κεντρικό πρόσωπο για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν ο σημερινός σύμβουλος και εξ απορρήτων του υπουργού Παιδείας, Άγγελος Λάσκαρης. Έχοντας καταλάβει πλέον την άτυπη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κων. Αρβανιτόπουλου ο Άγγ. Λάσκαρης έχει φροντίσει να «εξαφανίσει» τα ίχνη του από τις ηλεκτρονικές σελίδες μιας αλυσίδας ΜΚΟ στις οποίες πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Προοπτική ο κ. Λάσκαρης είχε αναπτύξει αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα και στην εκλογική περιφέρεια του Ευριπίδη Στυλιανίδη τα χρόνια της υπουργίας του τελευταίου. Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Μη Κυβερνητική Προοπτική, ο Άγγ. Λάσκαρης είχε χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα EQUAL με 1.000.000 ευρώ για δράσεις «αύξησης απασχολησιμότητας» με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, αλλά και του ΚΕΚ «Μέντωρ» της Κομοτηνής. Την ίδια εποχή η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική απορροφούσε αφειδώς χρήματα από τα ταμεία του ΥΠΕΞ για διάφορα έργα, όπως «μεταφορά τεχνογνωσίας για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», «υποστήριξη επιστροφής προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο», αλλά και «ανασυγκρότηση κοινωνικών δομών και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν».

Μόνο το 2005 η Ευρωπαϊκή Προοπτική εισέπραξε 1.297.000 ευρώ για «ανακατασκευές κτηρίων στο Ιράκ και στο Ιράν, αύξηση της ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών φορέων και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, επίσης για βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο».

Ήταν η εποχή που ο σημερινός ισχυρός άνδρας του υπουργείου Παιδείας είχε την έδρα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, μισθώνοντας γραφεία για τις οργανώσεις του στην Κομοτηνή, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ως επικοινωνιολόγος στον δήμαρχο της πόλης.

Αν κάποιος αναζητήσει στο Διαδίκτυο στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του Άγγελου Λάσκαρη θα βρει πληθώρα ντοκουμέντων για τις θέσεις, που εργάσθηκε, όπως το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής αλλά και σε δήμους ως επικοινωνιολόγος όπως σε αυτούς της Κομοτηνής, της Ν. Ιωνίας, του Ν. Ηρακλείου, και της Μάνδρας – Ειδυλλίας μέσω της εταιρείας του Consulting House.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι «μη κυβερνητικές δραστηριότητες» του κ. Λάσκαρη συνέπιπταν τοπικά και με την ανάλογη παροχή επικοινωνιακών υπηρεσιών του στους εκάστοτε δημάρχους. Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεργασία του με τον Δήμο Νέας Ιωνίας συμπίπτει με τη δράση της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική που είχε την έδρα της στην ίδια περιοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πέρασμα του πολυδιάστατου Άγγελου Λάσκαρη και από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τραμ Α.Ε. το 2004, από όπου παραιτήθηκε μετά την κόντρα με τον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη με αφορμή αθρόες προσλήψεις προσωπικού, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του στην επιχείρηση έγιναν περίπου 300 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, για τις περισσότερες από τις οποίες τον πρώτο λόγο είχε ο Άγγ. Λάσκαρης. Στην Τραμ Α.Ε. είχε τοποθετηθεί αφού μετά από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. ο κ. Λάσκαρης είχε κοπεί από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής το 2004.

pekp.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ