Το μεσημέρι της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Χορού «Έκφραση» στην Αγιά, δημιουργικό εργαστήρι με τη συμμετοχή περίπου 20 μαθητών της σχολής (ηλικίας 10-17 ετών) και την εκπαιδευτική συνδρομή 4 εκπαιδευτών-συντονιστών του Ευρωπαϊκού προγράμματος U-CARE. Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν:
• Να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα κοινωνικών και πολιτισμικών διακρίσεων, καθώς και να προβληματίσει για τις διάφορες σύγχρονες εκδοχές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας,
• Να ενισχύσει την κριτική ικανότητα, την ομαδικότητα και την κοινωνικότητα,
• Να μάθει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τόσο τη τέχνη του χορού, όσο και το συνδυασμό των παραστατικών τεχνών για να εκφράσουν τις ιδέες τους, επηρεάζοντας την κοινωνία στην οποία ζουν και δημιουργούν.
Η μεθοδολογία του εργαστηρίου βασίστηκε σε κινητικά παιχνίδια, εκπαιδευτικές τεχνικές, εργαλεία-μεθόδους αυτοσχεδιασμού και συζητήσεις που βοήθησαν τα παιδιά να εκφράσουν με βιωματικό τρόπο τις σκέψεις τους για θέματα διακρίσεων και αποκλεισμού. Τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα του εν λόγω εργαστηρίου θα συνεισφέρουν πολύ-επίπεδα στην παράσταση του πρωτότυπου έργου «Έξω από το παράθυρο…» που πρόκειται να παρουσιαστεί το Σάββατο 15 και τη Κυριακή 16 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγιάς “Χρυσαλλίδα”. Η παράσταση θέτει το κυνήγι της ευτυχίας ως κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων και παρουσιάζει με ευαισθησία και τρυφερότητα το ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στα θέματα της διαφορετικότητας και πως οι ενήλικες μπορούν να “μάθουν” από αυτά.
Το πρόγραμμα U-CARE (Urban Culture Against Racism in Europe) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο διάρκειας 2 χρόνων στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί από 8 χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Από την πλευρά της Ελλάδας, το έργο υλοποιείται από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ: www.smouth.com) στη Λάρισα. Ο βασικός του στόχος είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών, πολιτισμικών διακρίσεων μέσα από την αξιοποίηση της τέχνης, και ειδικότερα εκείνης που παράγεται και αναπαράγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις (urban culture). Μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις του U-Care, νέοι και νέες σε ολόκληρη την Ευρώπη αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που τους βοηθούν να εκφράσουν καλλιτεχνικά και κοινωνικά το δικό τους μήνυμα για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το έργο U-CARE απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 6943956171, 2410531778 ή στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση andreas@smouth.com.