ΔΝΤ: Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΝΤΜια νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η ανακατανομή του πλούτου δίνει ώθηση προς τα πάνω στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας…

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ανισότητα είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη μιας χώρας, και ότι η αναδιανομή του πλούτου με τη χρήση των φόρων μπορεί να μειώσει την ανισότητα και την τόνωση της ανάπτυξης και τη διάρκεια των κύκλων ανάπτυξης.

“Παραδόξως, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών εμποδίζουν τη μεσο-μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη,” αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αναδιανομή είναι μια «win-win” κατάσταση και συνολικά λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης, και δεν είναι δολοφόνος για τις δουλειές, όπως πολλοί άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν.

Η ανισότητα στην ανάπτυξη είναι πιο κοινή σε χώρες που αναδιανέμουν λιγότερο, ενώ οι πιο δίκαιες κοινωνίες έχουν «πιο γρήγορη και πιο ανθεκτική ανάπτυξη».

Η φορολογική αρχή της Αμερικής (IRS), δημοσίευσε μια έκθεση το Νοέμβριο του 2013 που δείχνει ότι οι πλουσιότεροι  -το 1%- των ΗΠΑ κατέχουν πλέον το 31% του πλούτου της, ενώ το υπόλοιπο του πληθυσμού παρουσίασαν αύξηση του εισοδήματος από μόνο κατά 1%.

Μια πρόσφατη μελέτη της Oxfam δείχνει ότι 146 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας μέχρι το 2025, και 50 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από σοβαρή οικονομική δυσχέρεια.

«Θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη ανισότητα οδηγεί σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Η ανακατανομή, αντίθετα, έχει μικρή και στατιστικά ασήμαντη (ελαφρώς αρνητική) επίδραση», αναφέρει το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η έκθεση παραδέχεται ότι η προσφορά εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από ένα ιδιαίτερα βαρύ φορολογικό καθεστώς.

Η μελέτη του ΔΝΤ, που έγινε από τους ερευνητές Jonathan Ostry, Andrew Berg και Χαράλαμπος Τσαγγαρίδης και δημοσιεύθηκε από τον Oliver Blancard, τον επικεφαλής οικονομολόγο του ιδρύματος, και κυκλοφόρησε την Τετάρτη, έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως «θέμα προς συζήτηση» και ως όχι μια επίσημη θέση του ΔΝΤ.

«Φορολογήστε τους πλούσιους» έχει γίνει το κύριο σύνθημα του Warren Buffet, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Αμερικής, ο οποίος προέτρεψε το Κογκρέσο να αυξήσει τους φόρους για τους εκατομμυριούχους κατά 30-35%.

RT

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ