Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Σύμφωνα με άρθρο που εμφανίστηκε χθες στο newscientist η Ελλάδα ζει μια δραματική αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έκανε η κυβέρνηση στην υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες μεταξύ 2009 και 2012. Αυτές οι αστοχίες μπορεί σύντομα να επαναληφθούν και σε άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει στη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία…

Μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η Ελλάδα μείωσε τον νοσοκομειακό προϋπολογισμό της κατά 25%, και περιέκοψε τη χρηματοδότηση για τη ψυχική υγεία κατά 55%. Από την ανάλυση των στατιστικών για την υγεία δείχνει ότι, ως αποτέλεσμα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν 45% μεταξύ 2007 και 2011 και, την ίδια σχεδόν περίοδο, υπερδιπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις κατάθλιψης και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 43%.

Τα προγράμματα ανταλλαγής βελονών και δωρεάν προφυλακτικών για τους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, κόπηκαν. Μέχρι το 2012, τα νέα κρούσματα HIV στην ομάδα αυτή ήταν 32 φορές περισσότερα από ό,τι ήταν το 2009.

Η χώρα είχε επίσης κρούσματα ελονοσίας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

«Η ελληνική εμπειρία δείχνει τις σοβαρές συνέπειες της απόσυρσης των δαπανών για την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες,” λέει ο David Stuckler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής συγγραφέας της ανάλυσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ