ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ …ΔΡΟΜΟ

14Στη πόλη Gumi, της Νότιας Κορέας, κυκλοφορούν στους δρόμους σήμερα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία τροφοδοτούνται από ηλεκτροφόρα καλώδια που βρίσκονται κάτω από το δρόμο, και τα οποία μεταδίδουν ασύρματα ενέργεια στα λεωφορεία μέσω μαγνητικού συντονισμού. (Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείτε για να φορτίσετε τα ασύρματα smartphone σας, σε μια όμως πολύ μεγαλύτερη –εκατοντάδες κιλοβάτ- κλίμακα)…

Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα έχουν τις μπαταρίες πάνω στο όχημα, και αυτές μπορούν να επαναφορτιστούν μόνο αν συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό είναι ένα εμπόδιο στη ευρεία χρήση αυτών των οχημάτων, γιατί απλά δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί επαναφόρτισης ώστε να είναι βιώσιμη η καθημερινή τους χρήση.

Η άλλη επιλογή είναι το ηλεκτρικό οδικό δίκτυο, ώστε τα αυτοκίνητα να επαναφορτίζονται ενώ κινούνται. Τα λεωφορεία αυτά εξακολουθούν να κουβαλούν μπαταρίες, αλλά είναι πολύ μικρότερες, καθώς φορτίζονται από σημεία φόρτισης που βρίσκονται κάτω από τον δρόμο. Στη Νότια Κορέα, ηλεκτρίζοντας μόνο το 10% περίπου του δρόμου είναι αρκετό για να κινούνται τα λεωφορεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ