ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ

Υποστηρίζουν ότι επαναχρησιμοποιείται για την ανέγερση νέου κτιρίου

ΤΕΙ (Αντιγραφή)Την αμοιβή που, όπως υποστηρίζουν, δικαιούνται βάσει νόμου, για τη χρήση από την πλευρά του ιδρύματος μελέτης τους για την κατασκευή και δευτέρου κτιρίου, διεκδικούν τρεις Λαρισαίοι μηχανικοί – μελετητές οι οποίοι είχαν συντάξει παλαιότερα μελέτη για την κατασκευή κτιρίου του ΤΕΙ με την οποία κατασκευάζεται νέο όμοιο κτίριο στο ΤΕΙ,

δίπλα σε αυτό που κατασκευάστηκε πριν χρόνια με μελέτη τους.

Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί σε αναφορά τους προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ «προβλέπεται σαφώς από το νόμο, ότι η επανάληψή μιας μελέτης πληρώνεται στους μελετητές στο 50% της αρχικής αμοιβής». Μάλιστα επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση των αρμοδίων του ΤΕΙ, αλλά αρνούνταν να εφαρμόσουν το νόμο.

 

Στην αναφορά τους οι τρεις μηχανικοί, (τα ονόματά τους στη διάθεση της σελίδας), αναφέρουν τα εξής:

«Με το έγγραφό μας αυτό επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε και γραπτώς, για ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας αφορά και σχετίζεται με ένα κτίριο του ΤΕΙ, που ανεγείρεται ακριβώς δίπλα σ’ αυτό, που έχει ανεγερθεί παλαιότερα στον χώρο του ΤΕΙ, με μελέτες των δικών μας ειδικών Γραφείων Μελετών για έργα Δημοσίου.

Σχετικά σας αναφέρουμε,  ότι στις 28/12/1998, είχαμε υπογράψει  σύμβαση με το ΤΕΙ Λάρισας για την εκπόνηση μελέτης μεγάλου κτιρίου, που ονομαζόταν «ΚΤΙΡΙΟ Α», με τον κάτωθι τίτλο:

«ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ»

Η εκπόνηση της μελέτης, λόγω του μεγέθους και της ιδιαιτερότητας  του  κτιρίου, απαιτούσε  την υψηλότερη κατηγορία τάξης πτυχίου για μελέτες του Δημοσίου  και η ομάδα μας επελέγη νομοτύπως, καθώς πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της προκήρυξης.

Η σύνθεση της Ομάδα μελέτης ήταν :

Α. Για την Αρχιτεκτονική μελέτη:

Αρχιτέκτων Μηχανικός (κάτοχος πτυχίου Γ’ Τάξης για κτιριολογικές μελέτες).

Αρχιτέκτων Μηχανικός (κάτοχος πτυχίου Γ’ Τάξης για κτιριολογικές  μελέτες).

Β. Για τη στατική μελέτη

Πολιτικός Μηχανικός (κάτοχος πτυχίου Γ’ Τάξης για στατικές μελέτες)

Γ. Για τις μελέτες Ηλεκτρο-μηχανολογικών  εγκαταστάσεων.

Μηχανολόγος Μηχανικός, (κάτοχος πτυχίου Γ’ Τάξης για Ηλεκτρομηχανολογικέςς μελέτες.

Δ. Για την μελέτη του περιβάλλοντος χώρου

Αρχιτέκτων Μηχανικός , (κάτοχος πτυχίου Β’ Τάξης για μελέτες   Περιβάλλοντος χώρου).

Η Τελική αμοιβή της μελέτης, όπως διαμορφώθηκε το 2005 με την περαίωση της όπως και απόπληρώθηκε, (σύμφωνα με  το σχετικό Συγκριτικό Πίνακα.), ήταν:

152.591 Ευρώ για τα Αρχιτεκτονικά και 114.187 Ευρώ για τα Στατικά, χωρίς το Φ.Π.Α.

Επί πλέον 105.863 Ευρώ για τα Ηλεκτρομηχανολογικά και 14.332 Ευρώ για τη μελέτη. Περιβάλλοντος χώρου, για τα οποία προς το παρόν δεν αναφερόμαστε.

Ο Προϋπολογισμός έργου κατά τη μελέτη ήταν: 4.571.153 Ευρώ. Το έργο κατασκευάστηκε, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ήδη από ετών.

Είναι, επίσης,  γνωστό στους αρμόδιους της τεχνικής υπηρεσίας του ΤΕΙ, ότι λόγω των συνεχών αναθεωρήσεων των προγραμματισμών του ΤΕΙ, εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις εκάστοτε (διά εγγράφων) απαιτήσεις του ΤΕΙ, αρκετές διαφορετικές μελέτες για το ίδιο κτίριο, τις οποίες εκπονήσαμε, σύμφωνα με γραπτές απαιτήσεις του ΤΕΙ .

Για τις επιπλέον αυτές μελέτες δεν απαιτήσαμε την επιπρόσθετη αμοιβή μας, στην  οποία σαφώς αναφέρεται ο νόμος περί πληρωμής αμοιβών μελετητών, όταν ο φορέας του έργου, μετά την παράδοση κάποιου σταδίου της μελέτης, διαφοροποιεί το κτιριολογικό πρόγραμμα. Η μη διεκδίκηση αυτών των πρόσθετων αμοιβών έγινε στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που επιθυμούσαμε να έχουμε με το ΤΕΙ προς όφελός του.  Οι επιπρόσθετες αυτές μελέτες (που εκπονήθηκαν λόγω των κατ’ επανάληψη διαφοροποιήσεων του κτιριολογικού προγράμματος), έχουν υποβληθεί και βρίσκονται στην τεχνική υπηρεσία του ΤΕΙ, σύμφωνα με τους αριθμούς πρωτοκόλλων κατάθεσής τους , που έχουμε διατηρήσει στα δικά μας αρχεία.

Η συνεχής αυτή διαφοροποίηση του κτιριολογικού προγράμματος με την αντίστοιχη κάθε φορά εκπόνηση του αντίστοιχου σταδίου της μελέτης, είναι και η αιτία που ο χρόνος μελέτης του κτιρίου διήρκησε έξι χρόνια ( 1998-2005).

Μετά την αποπεράτωση του κτιρίου, επειδή το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, προφανώς, ικανοποίησε τους αρμόδιους του ΤΕΙ , μας  προτάθηκε από τη Διοίκηση του ΤΕΙ και της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας, να επαναληφθεί η ίδια μελέτη για ανέγερση και άλλου παρόμοιου κτιρίου στο χώρο του ΤΕΙ .

Για την αποδοχή εκ μέρους μας της δεύτερης εφαρμογής της μελέτης μας , το ΤΕΙ μας πρόσφερε συνολικά (για όλες τις μελέτες) το ποσό των 30.000 Ευρώ, αντί του προβλεπομένου από τη νομοθεσία ποσοστού 50% της αμοιβής της πρώτης εφαρμογής που αντιστοιχούσε (μόνο για τα αρχιτεκτονικά και τα στατικά) στο ποσό των 133.388 Ευρώ.

Θεωρώντας προσβλητική για την επιστημονική μας οντότητα  την πρόταση αυτή του ΤΕΙ, για μια επιστημονική εργασία έξι ετών, από  τέσσερα ειδικά Γραφεία Μελετών με δυναμικό αρκετών επιστημόνων, δεν αποδεχτήκαμε την πρόταση που μας έγινε.

Έκτοτε δεν είχαμε άλλη σχετική επαφή με το ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ για το θέμα αυτό.

Πριν λίγους μήνες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» η Δημοπράτηση νέου Κτιρίου στο ΤΕΙ Λάρισας για τη σχολή Επιστημών Υγείας με χαρακτηριστικά παρόμοια της εκπονηθείσηςς από εμάς μελέτης.

Από έρευνα που κάναμε, επιβεβαιώθηκε ότι η μελέτη μας χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία μας, εκδόθηκε με τη χρησιμοποίησή της, η υπ.αριθ.44/2013 Οικοδομική Άδεια, υπογραφόμενη ότι συντάχθηκε, ψευδώς, από τον καθηγητή του Τ.Ε.Ι. και συνταξιούχο Μηχανικό.

Σημειωτέον ότι η άδεια εκδόθηκε χωρίς την Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, που είναι εντελώς απαραίτητη για την λήψη αναγκαίων μέτρων κατά την εκσκαφή και τη θεμελίωση (Αλεξικέραυνο, κατασκευή καναλιών εγκαταστάσεων κλπ.).

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε και έχουν αρχίσει οι εργασίες.

Πιστεύοντας, ότι η χρησιμοποίηση πλαστών στοιχείων (πανομοιότυπων της δικής μας μελέτης) σχετίζεται με τη νομιμότητα της χρηματοδότησης,  πρωτίστως σας ενημερώσαμε, προφορικώς, για να λάβετε γνώση και παράλληλα με την υπ.αριθ. 8827/8-8-2013 καταγγελία μας, γνωστοποιήσαμε  στο Πολεοδομικό Γραφείο την αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια του ΤΕΙ Λάρισας.

Θεωρούμε την ενέργεια αυτή όχι μόνο παράνομη, αφού έγινε κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ν.3316/2005 , αλλά και αυθαίρετη, γιατί η μελέτη μας ουσιαστικά έχει υποκλαπεί, αφού δεν αναγράφονται τα ονόματά μας στα σχετικά πινακίδια, ώστε να κατατεθούν και οι αμοιβές μας ως μελετητών με τους αντίστοιχους φόρους, σύμφωνα με το νόμο, δεδομένου ότι το Πολεοδομικό Γραφείο είχε ασχοληθεί πριν από λίγα χρόνια, εκτενώς, με την παρούσα μελέτη,  κατά την έκδοση της προηγούμενης άδειας, η οποία περιλάμβανε πλήθος φακέλων και αναρίθμητων σχεδίων.

Παραδόξως και χωρίς εξήγηση, η μελέτη, έχει αντιγραφτεί  και υπογράφεται από  άτομο που δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα για την εκπόνηση ειδικών μελετών  για έργα του Δημοσίου, ούτε τα αντίστοιχα δικαιώματα για υπογραφή, ούτε ήταν ποτέ συνεργάτης μας στη εκπόνηση της σημαντικής αυτής μελέτης, που είχε γίνει, σε διάρκεια πολλών ετών, από τα γραφεία μας.

Ανάλογη καταγγελία έγινε και προς το ΤΕΕ Λάρισας.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα, για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει και προφορικώς, και να προβείτε στις ανάλογες και απαραίτητες ενέργειες για την πληρωμή της αμοιβής μας σε ολόκληρο το ποσό που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Δηλαδή:

76.295 Ευρώ για την  Αρχιτεκτονική μελέτη και 57.093 Ευρώ, για τη Στατική μελέτη , ήτοι σύνολο 133.388 Ευρώ, με τον αναλογούντα Φ.Π.Α. (περί τα 30.679 Ευρώ). Δηλαδή συνολικό ποσό 164.067 Ευρώ.

Κύριε Πρόεδρε, μετά και από την γραπτή αυτή ενημέρωση, παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του θέματος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ