ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

ΤΡΟΙΚΑ-1Δύσκολα θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Παρασκευή τόνισε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς τα περισσότερα θέματα παραμένουν ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις 3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ξεκαθάρισε- μετά τις εξαντλητικές κατ’ αυτόν διαπραγματεύσεις-, ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις» (ειδικά για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύεται σε πρώτιστο ζήτημα των συζητήσεων με την τρόικα).

Πρόσθεσε δε, ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα (σ.σ. τη συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση της δόσης) να κλείσουμε συμφωνία».

Από την πλευρά του, έτερος υπουργός, καταδείκνυε ως επιπρόσθετα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα τριών ακόμη υπουργείων, και ειδικότερα, του Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα- απολύσεις), του Υγείας (διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και του Εργασίας (αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς).

Η συνάντηση με την τρόικα άρχισε στις 8 το βράδυ της Κυριακής, ενώ είχε προηγηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών, ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο. Οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχαν μεταβεί στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις με την τρόικα στους τομείς τους.

Μετά από αυτές τις μαραθώνιες συναντήσεις, προέκυψαν τα εξής: Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι με την τρόικα παραμένουν, στον τομέα του, ανοικτά τέσσερα θέματα:

-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

-Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Ενώ, για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.

-Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.

-Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα, θα ξανασυναντηθούμε. Δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν σε εμάς που έχουμε πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».

Αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου του, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα συνολικά 12.500 άτομα του δεύτερου γύρου της διαθεσιμότητας (έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη Μαρτίου). Καταδείκνυε δε, το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς, «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή».

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να πείσει την τρόικα, ότι οι 1.680 υπάλληλοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με προσωρινές εντολές Δικαστηρίων (αναμένεται να υπερβούν τελικά τα 2.000 άτομα), μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων.

Επίσης, πρέπει να τεθεί στόχος για τις διαθεσιμότητες για το 2014, ενώ, αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για τις 11.400 απολύσεις που πρέπει να γίνουν εφέτος. Από το υπουργείο Οικονομικών, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για κάποιο δημοσιονομικό θέμα και ειδικά για το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του υπουργείου, συνεχίζουν να παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και το οποίο μέρισμα, η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος.

Την Τρίτη, αναμένεται να υπάρξουν νέες συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ έως και την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι με το πέρας των συνολικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει μια «κατ’ αρχήν συμφωνία», βάσει της οποίας το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης. Εν συνεχεία, η δόση αναμένεται να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ