ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 180.000 «ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ»

πανεπιστήμιοΤην πόρτα της εξόδου ανοίγουν τα πανεπιστήμια για τους περίπου 180 χιλιάδες «αιώνιους φοιτητές» που διαγράφονται οριστικά το Σεπτέμβριο από τα μητρώα…

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η διάταξη αυτή του νόμου – πλαισίου που «τελειώνει» στην εκπνοή του φετινού ακαδημαϊκού έτους όσους φοιτητές δεν καταφέρουν στην εξεταστική που διανύουμε (Φεβρουαρίου – Μαρτίου), αλλά και στην εξεταστική του Ιουνίου για ορισμένα πανεπιστήμια, να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν.

Πρόκειται για φοιτητές που εισήχθησαν από το 2006 και πριν, για τους οποίους η «περίοδος χάριτος» λήγει.

Η… παγκόσμια πρωτοτυπία του έλληνα «αιώνιου φοιτητή» σε αριθμούς

Παγκόσμια πρωτοτυπία είναι οι αριθμοί που δίνει η Εθνική Στατιστική Αρχή για το πόσοι είναι στα ελληνικά πανεπιστήμια οι «αιώνιοι φοιτητές».  Από τους 347.304 φοιτητές το 2010-2011 οι 168.478 ήταν εντός των κανονικών ετών σπουδών της σχολής τους, ενώ οι 178.826 είχαν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, και οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται πλέον «αιώνιοι», καθώς έχουν ξεπεράσει και τη διετή παράταση που δίνεται.

Από τους περίπου 180.00 που… εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, περίπου 70 χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι σπουδαστές των ΤΕΙ.

Η «καυτή πατάτα» της διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών» πέφτει στα χέρια των πρυτανικών αρχών. Μπορεί τα πανεπιστήμια ουσιαστικά να μην επιβαρύνονται από την… απουσία των «αιωνίων» από τα αμφιθέατρα, αλλά η απουσία αυτή σε συνδυασμό με την παρουσία τους στα μητρώα κάνει τους αιώνιους φοιτητές να αποτελούν ένα αγκάθι στην αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ενας στους δέκα φοιτητές παίρνει εγκαίρως πτυχίο

Στην έρευνά της η Στατιστική Αρχή, διαπίστωσε ότι από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887), ενώ οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939.

Πάντως, στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:

  • για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη
  • για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα
  • για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους φοιτητές

Τον Δεκέμβριο του 2013, φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας και περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κανονικά ή με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό της κοινωνικής πραγματικότητας που ζουν ορισμένοι φοιτητές είναι το γεγονός ότι διερευνώντας τα αίτια της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, το 35,2% απαντά ότι εργαζόταν, ενώ ένα ποσοστό 13,6 είπε ότι καθυστέρησε γιατί γνώριζε ότι ακόμη και ως πτυχιούχος δε θα έβρισκε μια θέση στην αγορά εργασίας.

Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, γεγονός που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ