ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Η ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΜΑΛΑΚΟΣΚαταπέλτης κατά του δημάρχου Τυρνάβου για το θέμα των βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς, η οποία με έγγραφο της προς το δήμο Τυρνάβου ξεκαθαρίζει ότι ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να δώσει βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας σε όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα με το αν χρωστούν χρήματα στο δήμο, στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο έγγραφό της προς το δήμο αναφέρει τα εξής:

Η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου όπου αυτή απαιτείται βεβαιώνεται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας. Η οικεία βεβαίωση χορηγείται εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στο δήμο ή στην κοινότητα που αποδεικνύεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο απόδειξης λογαριασμού ΔΕΚΟ ή αντίγραφο εκκαθαριστικού της οικίας Δ.Ο.Υ. Εαν αιτιολογημένως η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο με κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο δήμαρχος δεν έχει διακριτική ευχέρεια να χορηγήσει ή μη τη βεβαίωση με την παράθεση μόνο κάποιας αιτιολογίας. Δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαιώσης αν υπάρχει ειδική αιτιολογία η οποία αναφέρεται ειδικά στους λόγους εκείνους που δημιουργούν βάσιμες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών τεκμηρίων ή την προσφορότητα των άλλων μέσων απόδειξης  που επικαλείται ενδεχομένως ο αιτών. Αν τέτοιοι ειδικοί λόγοι αμφιβολίας δεν υφίστανται τότε ο δήμαρχος υποχρεούται να εκδώσει τη βεβαίωση.

Εν προκειμένω η μη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας επειδή ο αιτών έχει ανεξόφλητες οφειλές στο δήμο, στα ΝΠΔΙ και στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου δεν εμπίπτει στην ως άνω απαιτούμενη ειδική αιτιολογία και ως εκ τούτου ο δήμος δεν θα έπρεπε να αρνηθεί τη χορήγηση της ως άνω βεβαίωσης.

Οσον αφορά το άρθρο 277 του Ν. 3852/2010 και την είσπραξη οφειλών οφείλετε να ακολουθήσετε τις προβλεπόμενες από διατάξεις νόμου διαδικασίες”.

Τί έχει να πει άραγε τώρα ο δήμαρχος;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ