ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤιμώντας την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 7 σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες. Οι δράσεις αυτές είναι:

– Παράστασης διαμαρτυρίας στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ για το επίδομα τοκετού.

– Ομιλίες και περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

– Εκδήλωση το Σάββατο 8 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Ε.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ με θέμα: «Τα δικαιώματα των γυναικών χτες και σήμερα. Η προοπτική του αύριο».

Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το θέμα της εκδήλωσης επιλέχθηκε με βάση το ότι οι περισσότερες εργαζόμενες, ιδιαίτερα οι νέες, είτε δε γνωρίζουν τι δικαιούνται, είτε παραγνωρίζουν τα δικαιώματά τους κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

«Προσπαθούμε, λοιπόν, αφενός να ενημερώσουμε τις εργαζόμενες για το τι δικαιούνται, και ταυτόχρονα τις καλούμε προκειμένου με την ενεργή συμμετοχή τους στα Σωματεία, στα Συνδικάτα τους, στους αγώνες των εργαζομένων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα αυτά και ταυτόχρονα να δώσουν τη μάχη ώστε να διευρυνθούν», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το επίδομα τοκετού υποστήριξαν ότι ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, που τέθηκε σε εφαρμογή από το Δεκέμβρη του 2012, ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι.

Κατά συνέπεια σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια.

«Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Το επίδομα τοκετού είναι δικαίωμα για κάθε γυναίκα που γεννά είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο», ξεκαθάρισαν.

Επίσης με αφορμή τη συνέντευξη τύπου, κατήγγειλαν τα περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία καλούνται 50 μητέρες να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού που έλαβαν πριν ένα χρόνο κι αν δεν το επιστέψουν, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους θα έρθουν αντιμέτωπες με την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΚΑ Ηρακλείου.

«Καλούμε τις γυναίκες όλες μαζί, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ,  να υψώσουμε τείχος αντίστασης. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάλογα περιστατικά και στην πόλη μας, να γίνονται καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στα σωματεία (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, τηλ.2410250708 και 2410532459) και στην Ένωση Γυναικών Λάρισας (23ης Οκτωβρίου 8-14, 3ος όροφος, Δημοτικό Στέκι, Τετάρτη 10:30 π.μ. – 12:00 μ.μ)», κατέληξαν ζητώντας από όλες τις γυναίκες να τιμήσουν τη φετινή 8η του Μάρτη συμμετέχοντας στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην πόλη μας, στα πλαίσια της Κοινωνικής Συμμαχίας από τα Σωματεία και την Ένωση Γυναικών Λάρισας, με σύνθημα: «Έξω από την ΕΕ με τον πλούτο στα χέρια του λαού. Αγωνιζόμαστε και κατακτάμε τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών».

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν τα παρακάτω σωματεία: Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ν.Λάρισας, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν.Λάρισας, Ένωση Λογιστών Ν.Λάρισας, Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Ν.Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Ν.Λάρισας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού & Δέρματος Ν.Λάρισας μαζί με την Ένωση Γυναικών Λάρισας – (μέλος ΟΓΕ),

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ