ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

lambrulΕρώτηση για τα κρατικά χαράτσια στην περίθαλψη και το κυνήγι της εφορίας στους ανασφάλιστους ασθενείς, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του κόμματός του σε αυτές τις πολιτικές.

Στην ερώτηση ο κ. Λαμπρούλης αναφέρει:

«Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού υγείας για τη γενικευμένη επιβολή του χαρατσιού των 5 ευρώ στις επισκέψεις των ασθενών στο ΠΕΔΥ, καθώς και της παράδοσης των ανασφάλιστων ασθενών στο κυνήγι της εφορίας επειδή νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία και δεν έχουν να πληρώσουν, επιβεβαιώνουν με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η πολιτική που υπηρετεί την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Τα 5 ευρώ στις ιατρικές επισκέψεις, το 1 ευρώ στις συνταγές φαρμάκων, οι επιπλέον πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις, υγειονομικό υλικό, που δεν αποζημιώνονται όπως πριν ή και καθόλου από τα ασφαλιστικά ταμεία, η πρόσθετη φορολογία στα προϊόντα καπνού στο όνομα της υγείας, είναι μέρος των μέτρων προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι κρατικές – ασφαλιστικές δαπάνες στην υγεία. Αποσκοπούν να περισσέψει κρατικό χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με παντός είδους κίνητρα, οδηγούν στην αύξηση της ανταποδοτικότητας και στις απ’ ευθείας πληρωμές από τους ασθενείς στις κρατικές υπηρεσίες υγείας. Η προωθούμενη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προμηνύει επιπλέον περικοπές και νέα πρόσθετα βάρη στις λαϊκές οικογένειες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Ίδιας κατεύθυνσης μέτρα, με τους ίδιους φιλομονοπωλιακούς στόχους ήδη έχουν εφαρμοστεί και προωθούνται και νέα σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ανεξάρτητα μνημονίων και δημόσιων χρεών. Πρόκειται για μέτρα που υπηρετούν τη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων προκειμένου να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η μέγιστη κερδοφορία τους, να επιτευχθεί δηλαδή η υγιής επιχειρηματική δράση.

Τα μέτρα αυτά δεν είναι αντιλαϊκά μόνο ως προς την οικονομική τους επίπτωση στα ήδη λεηλατημένα λαϊκά εισοδήματα από τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους. Αποσκοπούν να εμπεδωθεί από τα λαϊκά στρώματα που παράγουν όλο το πλούτο ότι δε δικαιούνται υπηρεσίες υγείας παρά μόνο εάν πληρώνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο διπλά και τριπλά. Στους ανασφάλιστους, δημιούργημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κρίσης, να εμπεδωθεί ότι δε δικαιούνται υπηρεσίες αφού δεν πληρώνουν εισφορές και ότι δε μπορεί να καταναλώνουν σε βάρος των ασφαλισμένων που πληρώνουν. Στους ασφαλισμένους να εμπεδωθεί ότι καταναλώνουν παραπάνω και ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν κάτι και οι ανασφάλιστοι.

Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Δραστική περικοπή των κρατικών – ασφαλιστικών δαπανών και παροχών, πληρωμές και χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, μοίρασμα της φτώχιας παίρνοντας από τους φτωχούς για να δοθούν ψίχουλα υπηρεσιών στους πάμπτωχους. Αυτή είναι η «αλληλεγγύη» τα «κεκτημένα» και η «χαμένη τιμή» της ΕΕ που οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και των επιχειρηματικών ομίλων αγωνιούν να αποκαταστήσουν με διαφορετικές αλλά το ίδιο αντιλαϊκές συνταγές. Στην εποχή που η ανθρώπινη εργασία έχει δημιουργήσει άλματα στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην παραγωγικότητα, σε πλατιά λαϊκά στρώματα να είναι ζητούμενο ακόμα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με τη βαριά άμεση και έμμεση φορολογία. Με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις δικές τους και των εργοδοτών γιατί και αυτές είναι δικά τους λεφτά. Επομένως όλοι χωρίς εξαιρέσεις και περικοπές δικαιούνται να έχουν πλήρη και απολύτως δωρεάν κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δε χρωστάνε να πληρώνουν ούτε εισφορές στον κλάδο υγείας, ούτε χαράτσια και συμμετοχές για ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικό υλικό, θεραπείες. Οι ανασφάλιστοι επίσης δε χρωστάνε, έχουν πληρώσει τόσα χρόνια, δεν ευθύνονται για την ανεργία και να τους κυνηγάει η εφορία επειδή αρρώστησαν και πήγαν στο νοσοκομείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα. Τί μέτρα θα πάρει προκειμένου να καταργηθούν όλες οι πληρωμές και τα χαράτσια στην κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία. Να έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι πλήρη περίθαλψη, όπως και οι ασφαλισμένοι και το μπιλιετάκι των δαπανών να πηγαίνει στο υπουργείο υγείας και στον κρατικό προϋπολογισμό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ