ΣΕ ΜΙΑ… ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

MPENOΣ (Αντιγραφή)Στο σχεδιασμό μιας θεματικής διαδρομής η οποία θα περιλαμβάνει τα αρχαία θέατρα που βρίσκονται στη Θεσσαλία καθώς και άλλα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, προϊστορικά ή βυζαντινά της Θεσσαλίας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ίδρυμα «Διάζωμα»

και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η «ενοποίηση» των μνημείων, η προβολή και ανάδειξή τους ενιαία ως «θεσσαλικού» προϊόντος, δημιουργεί συνθήκες αύξησης τουριστικού προϊόντος. Η διαδρομή πολιτισμού-τουρισμού, με εμπλουτισμό δράσεων και υπηρεσιών, στοχεύει να αναδείξει την Θεσσαλία σε στοχευμένο και αναγνωρίσιμο προορισμό διεθνώς. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του προέδρου του ιδρύματος κ. Σταύρου Μπένου και υπηρεσιακών στελεχών στην έδρα της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ.Αγοραστός: «Είναι η ώρα ο πολιτισμός να φέρει την προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όλους τους. Για το λόγο αυτό είχαμε σύσκεψη για τον πολιτισμό μαζί με τον πρόεδρο του «Διαζώματος», κ. Μπένο, αλλά και εκπροσώπους του Υπουργείου και συντονίζουμε τις προσπάθειες, ώστε όλα τα μνημεία, είτε λέγονται αρχαία θέατρα, είτε κάστρα, είτε εκκλησίες, είτε προϊστορικά μνημεία και τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί και έχουν φτάσει σε ένα σημείο ολοκλήρωσης και επισκεψιμότητας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, να τα εντάξουμε σε κάποιες πολιτιστικές διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές θα δίνουν την προστιθέμενη αξία των μνημείων στον τουρισμό, του πολιτισμού δηλαδή προς τον τουρισμό και αντίστροφα, ούτως ώστε να αναδεικνύεται το μνημείο, να είναι επισκέψιμο, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει προστιθέμενη αξία για τη Θεσσαλίας από αυτά, όσον αφορά και στη διαδικασία προώθησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών. Βρισκόμαστε ήδη σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς, ΕΟΤ, Υπουργείο Πολιτισμού, τοπικές εφορείες, «Διάζωμα» και γενικότερα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαδρομές επ’ ωφελεία  των Θεσσαλών».

Από την πλευρά του ο κ. Σ. Μπένος σημείωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλία, γιατί ξετυλίχτηκε στη σημερινή μας συνάντηση ένα σχέδιο με όραμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει όλες τις εποχές και όλα τα μνημεία, ξεκινώντας από την προϊστορική περίοδο και καταλήγοντας στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά, με όχημα βεβαίως και επίκεντρο τα σπουδαία αρχαία θέατρα, με κορυφαίο εξ’ όλων βεβαίως το υπέροχο αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Στην ουσία μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα που θα φέρει σε επαφή τα μνημεία με τους ανθρώπους, που θα γονιμοποιήσει δηλαδή την αρχαία μας κληρονομιά με τις σύγχρονες δραστηριότητες των ανθρώπων και ότι αυτοί παράγουν από τον σπουδαίο πρωτογενή τομέα, τον τοπικό τους πολιτισμό, τη γαστρονομία τους, το τουριστικό τους κεφάλαιο και τα καταλύματά τους. Φανταστείτε λοιπόν πραγματικά όλη αυτήν τη σύζευξη και τη σύμπλευση τι ωραία πράγματα θα τονίσει και θα φέρει στη Θεσσαλία μέσα από αυτό το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που θα ενοποιήσει ιστορία, μνημεία, ανθρώπους, παραγωγή, αειφορία και ανάπτυξη».

Το εγχείρημα ξεκινά να ωριμάζει και έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, ως μια διευρυμένη αναπτυξιακή δραστηριότητα. Η συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς ξεκινά άμεσα, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωσή του και έναρξη εφαρμογής και λειτουργίας του όλου έργου που αφορά σε πολιτισμό, τουρισμό και επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στηρίζεται στη συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των περιοχών όλης της περιφέρειας μας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Πολιτισμού κ.κ. Νταής και Κόμβου, η κα Μ. Χατζηνικολάου και ο κ. Γιάννης Σάπκας εκ μέρους του Διαζώματος, εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας και η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Μελίνα Σαραφίδου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ