ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

sarxosisΤις προτάσεις του και τις δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την τιμή του πόσιμου νερού, αλλά και για την καθολική κατάργηση του ειδικού τέλους 80% παρουσιάζει σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης. Σε κείμενο του συνδυασμού αναφέρονται τα εξής:

Ο Καλλικράτης με την εφαρμογή του στη τοπική αυτοδιοίκηση, επέβαλε μια νέα πραγματικότητα με αποτέλεσμα  η ΔΕΥΑ Τυρνάβου να επεκταθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του πρώην δήμου Αμπελώνα. Έτσι δύο επιχειρήσεις ΔΕΥΑ με διαφορετικό ενεργητικό, φυσικό έργο αλλά και φιλοσοφία διαχείρισης έγιναν μία.

Η ενοποίηση των ΔΕΥΑ επέφερε βίαια και λανθασμένα ενιαία τιμολογιακή πολιτική που με τις αυξήσεις στις χρεώσεις ανά κυβικό και την επιβολή του τέλους 80%, από την δημοτική αρχή, απογείωσε τους λογαριασμούς κυρίως στου κατοίκους του Αμπελώνα και του Βρυοτόπου.

Ταυτόχρονα οι χειρισμοί του δημάρχου στο θέμα ήταν το αποκορύφωμα μιας ανάλγητης αντιμετώπισης των δημοτών.

Ετσι ξεκίνησε ένας αγώνας πολιτών που στην αρχή είχε τη λογική αντιμετώπισης του προβλήματος  και στον οποίο ο κ. Μαλάκος απάντησε αδιάλλακτα συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική επενδύοντάς την και με διάθεση εκδίκησης σε αγωνιζόμενους δημότες.

Θεωρούμε αδιανόητη την κατάσταση ο δήμαρχος να σέρνει στα δικαστήρια δημότες για ένα θέμα που έχει την αποκλειστική ευθύνη και μόνος του, το δημιούργησε.

Εμείς ως δημοτική αρχή θα δώσουμε οριστική λύση στο θέμα της αντιπαράθεσης δήμου και δημοτών. Εξάλλου η διαχείριση όλων των θεμάτων ή αλλιώς ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων όταν αναλάβουμε το δήμο διακατέχεται από τη λογική πως μόνο με συζήτηση και σύνθεση απόψεων μπορεί να υπάρξει. Έχοντας αυτή τη λογική, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει τώρα.

-Πρότασή μας είναι, η δημοτική αρχή και οι πολίτες να συμφωνήσουν και να αποδεχτούν τη λύση αποπληρωμής των χρεών που δημιούργησε η λανθασμένη πολιτική του κ. Μαλάκου, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί στο ειδικό τέλος του 80% στους δύο λογαριασμούς του 2011, όπου το τέλος δεν ισχύει σήμερα, με τιμή που θα συμφωνηθεί κατόπιν διαβούλευσης και η αποπληρωμή να γίνει με δόσεις, σταδιακά σε λογικό χρονικό διάστημα λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Επιστροφή χρημάτων θα προκύψει και για τους καταναλωτές όλων των δημοτικών διαμερισμάτων που επίσης τα 2 τρίμηνα πλήρωσαν αυξημένο τιμολόγιο, λόγω των τιμών που ίσχυσαν ανά κυβικό και οι οποίες πάρθηκαν πίσω στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

-Ταυτόχρονα σε όλους του καταναλωτές του Αμπελώνα και του Βρυοτόπου που πλήρωσαν τους λογαριασμούς του 2011, η διαφορά θα επιστραφεί – μέσω πίστωσης σε μελλοντικούς λογαριασμούς μέχρι να αποσβεσθεί-  όλο το ποσό.

Με δεδομένη την καταστροφική διαχείριση του προβλήματος από τη σημερινή δημοτική αρχή, εμείς, στην εξέλιξη των γεγονότων θα δημιουργήσουμε δομές μόνιμης επικοινωνίας με τους πολίτες και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη τους, θα απαντήσουμε με μια συνολική πολιτική για το νερό, καθώς βασική μας αρχή είναι, πως στη σημερινή δύσκολη εποχή ο δήμαρχος πρέπει να είναι αρωγός των πολιτών και όχι διώκτης τους, στο αίτημα για πρόσβαση των πολιτών στο νερό.

-Δεσμευόμαστε επίσης ότι θα καταργηθεί το πρόσθετο ειδικό τέλος 80%  επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού αφού, πλέον τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης εντάσσονται στο  ΕΣΠΑ και η ΔΕΥΑΤ απαλλάσσεται από την υποχρέωση συμμετοχής και επομένως αδικαιολόγητα διατηρείται το ειδικό τέλος του 80%.

-Επιπλέον θα καταργήσουμε το τέλος ελάχιστης κατανάλωσης το οποίο αυθαίρετα επιβάλλεται και έτσι το κάθε νοικοκυριό και ειδικά οι επαγγελματίες θα πληρώνουν ανάλογα, με τις ποσότητες που καταναλώνουν.

-Εκτός από την κατάργηση των τελών θα προχωρήσουμε με μεγάλη ευαισθησία και σοβαρότητα στην τιμολόγηση του νερού, παίρνοντας υπόψη την κοινωνική συναίνεση που θα προκύψει από τη διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους πολίτες.

Βασικοί άξονες της πολιτικής μας θα είναι:

– Η τιμολόγηση του νερού με κοινωνικά κριτήρια

– Η συνεχής προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου στις καινούργιες συνθήκες, ένταξη σε αυτό νέων ανέργων και νέων ευπαθών ομάδων

Επίσης θα διεκδικήσουμε συμμαχώντας με άλλους δήμους και τοπικές κοινωνίες να:

-Αναθεωρηθεί  ο 1069/80 διότι είναι εντελώς ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο του 1980

-Να θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη ο ΦΠΑ των έργων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με όλα τα παραπάνω αποκαθίστανται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής, κάτι που χάθηκε με ευθύνη του κ. Μαλάκου.

Ταυτόχρονα όμως και οι πολίτες ωφελούνται αλλά και η ΔΕΥΑΤ καθίσταται βιώσιμη επιχείρηση, διότι δίνεται η δυνατότητα στου πολίτες να πληρώσουν τις οφειλές τους και η ΔΕΥΑΤ να εισπράττει,  εξασφαλίζοντας ταμειακή επάρκεια για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Βασική προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού και να περιορίσουμε κάθε δυνατότητα εμπορευματοποίησής του.

Πιστεύουμε πως το πόσιμο νερό είναι ένα φυσικό, δημόσιο, συλλογικό αγαθό, και ο φορέας διαχείρισης πρέπει να είναι δημόσιος ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από το εισόδημα ή την περιοχή που κατοικούν”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ