Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι η έγχυση λίπους ή κολλαγόνου στο δέρμα για να εξομαλυνθούν οι ρυτίδες είναι συνήθως ασφαλής, αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τονίζει ότι η χρήση τους είναι ασφαλής μόνο στο μεσαίο τμήμα του προσώπου – δηλαδή, γύρω από το στόμα…
Οι ουσίες αυτές ενώ δεν έχουν εγκριθεί επίσημα για χρήση κοντά στα μάτια, χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτή την περιοχή, αναφέρει η Δρ Michelle Carle.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Οφθαλμολογίας, αναφέρονται οι περιπτώσεις τριών ατόμων που έχουν τυφλωθεί από τη θεραπεία αυτή, επειδή το γεμιστικό διέρρευσε κατά λάθος προς τα αιμοφόρα αγγεία και βρήκε δίοδο προς την αρτηρία του ματιού. Όταν συμβαίνει αυτό, η παροχή αίματος στο μάτι μπορεί να μπλοκαριστεί.
Η Δρ Carle δήλωσε: «Αν και αυτή η επιπλοκή είναι πολύ σπάνια, είναι πολύ σημαντική. Η μελανιά φεύγει, αλλά η απώλεια όρασης είναι μόνιμη ».
Γι αυτό, όλοι οι γιατροί θα πρέπει να εξηγούν τον κίνδυνο στους ασθενείς τους, πριν από τη θεραπεία.
Η Δρ Carle και η ομάδα της μελέτησαν τρεις ασθενείς που είχαν υποστεί απώλεια της όρασης μετά τη θεραπεία.
Ένα από τα άτομα, μια γυναίκα στα 40, είχε κάνει ένεση κολλαγόνου για να εξομαλύνει τις ρυτίδες στο μέτωπό της. Μετά την επέμβαση, ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να δει από το δεξί της μάτι.
Ένας άνδρας γύρω στα 30, είχε μια παρόμοια εμπειρία μετά τη διαδικασία. Έχασε μέρος της όρασης στο αριστερό μάτι. Οι γιατροί ανακάλυψαν οτι η παροχή αίματος στον αμφιβληστροειδή του δεν γινόταν κανονικά.
Ο τελευταίος ασθενής που μελέτησαν οι ερευνητές ήταν μια γυναίκα στα 60. Υπέστη σοβαρή απώλεια της όρασης μετά από ένεση κοντά στη γραμμή των μαλλιών της.
Αν και αυτές οι θεραπείες συνήθως δεν προκαλούν παρενέργειες, εκτός από προσωρινούς μώλωπες και οιδήματα, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αναφορές για ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, ή και έχασαν τη ζωή τους, μετά τη θεραπεία.
« Προτείνουμε η τύφλωση ή η σημαντική απώλεια της όρασης να προστεθούν στους κινδύνους κατά τη συζήτηση αυτών των θεραπειών με τους ασθενείς, επειδή πρόκειται για καταστροφικές συνέπειες », είπαν οι ερευνητές.
DailyMail