Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΜΑΣ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ –Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

MPETSIOΠριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό της ληστείας σε χωριό της περιοχής μας που είχε σαν οδυνηρή συνέπεια τον θάνατο ενός ανυποψίαστου ηλικιωμένου ανθρώπου, ο οποίος βίωσε με τη σύζυγό του τη βαναυσότητα και βαρβαρότητα εγκληματικών στοιχείων και τελικά ‘’πλήρωσε το τίμημα’’ με την άδικη απώλεια της ζωής του.

Πολλά ακούσθηκαν και εξακολουθούν να λέγονται για το συγκεκριμένο συμβάν και γενικότερα για το θέμα της εγκληματικότητας που απασχολεί σήμερα τον Έλληνα και την Ελληνίδα. –Θα προσπαθήσω να αναλύσω συνοπτικά τα αίτια και την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και κατά συνέπεια και η περιοχή μας , εξ αιτίας της αύξησης της «ποιοτικής αναβάθμισης» της εγκληματικότητας, σε σχέση αντίστοιχα με την «ποσοτική» εγκληματικότητα .

1. Η χώρα μας και κατά συνέπεια και ο Νομός μας, όλα τα τελευταία χρόνια βίωσε και βιώνει τον  αριθμητικό πολλαπλασιασμό των εγχώριων κακοποιών , αύξηση η οποία οφείλεται σε κοινωνικά και οικονομικά αίτια, αλλά και σε αίτια «συμπεριφοράς», ως και αντίληψης από τους ίδιους , μειωμένων καταλογισμών ποινών, λόγω των δικονομικών και σωφρονιστικών μέτρων που έχουν θεσπισθεί στον Νομικό χάρτη της χώρας μας.

2. Από την δεκαετία του 1990 και εντεύθεν η χώρα μας , -άρα και ο Νομός μας-, έχει δεχθεί την βίαιη εισβολή μεγάλου «πληθυσμού» σκληρών  αλλοδαπών κακοποιών , οι οποίοι είναι «εξειδικευμένοι» στην «βαριά» εγκληματικότητα , όπως λ.χ. στη διάπραξη ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, ανθρωποκτονιών , εμπορίας σκληρών ναρκωτικών, τρομοκρατικών πράξεων , σωματεμπορίας, είτε ενεργώντας αυτόνομα, είτε συνεργαζόμενοι με την εγχώρια εγκληματικότητα , με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».

3. Στον αντίποδα , η  οι αστυνομικές Αρχές αντιμετωπίζουν είτε εσωτερικά προβλήματα, λόγω μείωσης του προσωπικού της , είτε λόγω φθοράς και παλαιότητας του υλικοτεχνικού εξοπλισμού , μειωμένων οικονομικών  πόρων , εξ αιτίας του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας , είτε λόγω απασχόλησης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. σε ξένα προς την αποστολή τους καθήκοντα , όπως λ.χ. μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες , κ.α. με συνέπεια να κατασπαταλείται μεγάλη αστυνομική δύναμη για φύλαξη π.χ. συμφερόντων Π.Α.Ε. , αλλά και αλλού, σε βάρος όμως της προστασίας των πολιτών από το κοινό  έγκλημα.

4. Εδώ και καιρό η αστυνόμευση των αστικών κέντρων έχει αυξηθεί αισθητά από την ΕΛ.ΑΣ. και πράγματι  αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν το φαινόμενο της παραβατικότητας μέσα στις πόλεις. Αντίθετα, η αστυνόμευση στην ύπαιθρο εμφανίζεται  αποδυναμωμένη, έως περιστασιακή , με τις ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. να προσπαθούν με φιλοτιμία , αλλά να μην επαρκούν.[ Ο Αστυνόμος του χωριού χάθηκε….] Γνωρίζοντας τον λόγο της δυσχέρειας συστηματικής αστυνόμευσης , οι κακοποιοί  ‘’άλλαξαν ρότα’’ και αύξησαν την παράνομη δράση τους στην ύπαιθρο, προβαίνοντες σε διαρρήξεις οικιών, εξοχικών κατοικιών και επιχειρήσεων, όπως  χαλκού, σιδήρου κ.λ.π. από ‘’εισαγόμενους και ντόπιους δράστες , κύρια ειδικής πληθυσμιακής μερίδας ‘’-, φθάνοντας μέχρι ληστείες π.χ. σε τραπεζικά κατ/τα, επιχειρήσεις  και κατοικίες της επαρχίας , γνωρίζοντες πολύ καλά την ανεπάρκεια αστυνομικής φύλαξης και την εύκολη οδό διαφυγής τους.

5. Θέλω να ελπίζω ότι ο νέος οργανωτικός σχεδιασμός του Υπουργείου Δημ. Τάξης ,που είναι ‘’επί θύραις’’, θα συντελέσει στην καλύτερη αστυνόμευση προς όφελος της κοινωνίας και όχι μόνο στην αύξηση των στρατηγών. Οι στρατηγοί είναι «εν επαρκεία», οι αστυφύλακες είναι «εν ανεπαρκεία».

Η Ελληνική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση  πρέπει να συνεργάζεται καλοπροαίρετα με την ΕΛ.ΑΣ. για την υποβοήθηση του δύσκολου έργου της και για την αυτοπροστασία της ίδιας της κοινωνίας. «Μαγικό ραβδί» δεν έχει κανένας. Απαιτείται συνεργασία των πολιτών , της τοπικής αυτοδιοίκησης , αποφασιστικότητα, αλληλοκατανόηση και προσπάθεια. Η κριτική από όλους μας είναι εύκολη, η αυτοκριτική;

ΠΡΟΤΑΣΗ. Όταν ιδρυθεί και λειτουργήσει διμοιρία-ες [ Μ.Α.Τ. ] για την Θεσσαλία  και όταν η μονάδα δεν απασχολείται σε θέματα της αρμοδιότητάς της, να ασκεί αστυνόμευση στην ύπαιθρο –κύρια νυκτερινές ώρες-  παράλληλα με τις λοιπές ομάδες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ