ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ & ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΓΙΑ “ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΙΟΛΙΑ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

K. MHTSOTAKHSΓια το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός χαρακτήρισε στείρα τη μοριοδότηση των πτυχίων σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα μας χαρακτηρίζει συλλογικά μια πτυχιολαγνεία…

Έδωσε επίσης σαφές στίγμα προθέσεων για τον τρόπο που θα επιλεχθούν άτομα για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, λέγοντας “αν ψάχνεις για «πρώτο βιολί» και μπορείς να το επιλέξεις ακούγοντάς το να παίζει, δεν εστιάζεις σε μόρια, σε βαθμούς σε πτυχία ή σεμινάρια που ενδεχομένως παρακολούθησε ο βιολονίστας”.

Τα μόρια αποτιμούν μόνο στατικά χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου και ακόμα και αυτό το κάνουν ανεπαρκώς. Μπορείτε να αντιληφθείτε εύκολα πως ένας υποψήφιος μπορεί να συγκεντρώνει πολλά μόρια, αλλά να είναι παντελώς ακατάλληλος προϊστάμενος, είτε γιατί η προϋπηρεσία ή η εκπαίδευσή του δεν σχετίζονται με τη θέση ευθύνης, είτε γιατί η θέση απαιτεί και άλλα δυναμικά χαρακτηριστικά που δεν εντοπίζονται με πιστοποιητικά. Εχει αποδειχθεί ότι η απόκτηση τίτλων σπουδών δεν καθιστά a priori τον υποψήφιο τον καταλληλότερο  ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ψάχνουμε τα «πρώτα βιολιά» στη διοίκηση και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν. Τα κριτήρια επιλογής που εισάγει το νέο σύστημα εστιάζουν στην ανάδειξη των ηγετικών και διοικητικών δεξιοτήτων των νέων προϊσταμένων, στοχεύοντας στην ίαση μιας χρόνιας ανεπάρκειας της Διοίκησης όπως ανέδειξε και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ συμπλήρωσε τονίζοντας ότι το νέο σύστημα, είναι  δομημένο έτσι ώστε ούτε την επιλογή τμηματάρχη δεν θα μπορώ να επηρεάσω εγώ ως υπουργός!

Ερωτηθείς για το πώς προέκυψαν ξαφνικά αυτά τα “εργαλεία” ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μελετήθηκαν οι πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά).

Κατόπιν, συμπλήρωσε, προσαρμόσαμε τις πρακτικές αυτές στις δικές μας ανάγκες.

Γνωρίζοντας πλέον τις ανάγκες κάθε θέσης ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινάμε τώρα να εντοπίσουμε τους πλέον κατάλληλους υπαλλήλους για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση. Καταργούμε τη στείρα μοριοδότηση των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) και ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις για να εντοπίσουμε τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και τις ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Τα προηγούμενα χρόνια αφενός δεν είχαμε περιγράμματα θέσεων ευθύνης, αφετέρου προτάχθηκε ως στόχος η αντικειμενικότητα της επιλογής προϊσταμένων έναντι της αξιοσύνης και του ταλέντο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πως θα διασφαλίζεται η διαφάνεια του νέου συστήματος ειδικότερα της συνέντευξης, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό θα γίνεται μέσα από την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. 

Είπε ακόμα, ότι οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλίδες διαφάνειας με τις πανελλαδικές εξετάσεις ενώ υπερασπίσθηκε με σθένος τη διαδικασία της συνέντευξης.

Στη συνέντευξη δίνουμε πράγματι ιδιαίτερη σημασία. Η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ότι μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα «δυναμικά» χαρακτηριστικά υποψηφίων προϊσταμένων. Η αντικειμενικότητα της συνέντευξης διασφαλίζεται καθώς: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

ertopen.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ