ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣΜε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών οδικών μεταφορών και μέλη των σωματείων φορτηγών δημόσιας χρήσης συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του αστυνομικού διευθυντή Λάρισας κ. Παναγιώτη Ντζιοβάρα, του διευθυντή Τροχαίας Λάρισας κ. Σεραφείμ Καφετζή και υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των μεταφορέων έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, με κυριότερο την παράνομη μεταφορά που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα αλλοιώνοντας και τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

Όπως ανέφεραν οι μεταφορείς, έχει αποφασιστεί αναστολή των κινητοποιήσεών τους, καθώς ο υπουργός μεταφορών δεσμεύτηκε για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μεταφορές. Σημείωσαν δε ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι στρεβλώσεις, που προκύπτουν από την ελλιπή εφαρμογή του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, έχουν καθηλώσει τον κλάδο και καταστρέφουν την προοπτική ανάπτυξης του, ως συστατικού παράγοντα των μεταφορών.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συνεχή αύξηση του κόστους μεταφοράς, όπως οι μέχρι τώρα εντελώς αναιτιολόγητες αυξήσεις τιμών και σημείων είσπραξης των διοδίων και η στραγγαλιστική εισπρακτική πολιτική για φορολογικές οφειλές, οδηγούν τον κλάδο ένα βήμα πριν την τελική του εξόντωση», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κ. Αγοραστός από την πλευρά του επεσήμανε τους ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους παρανομούν, σημειώνοντας όμως τόσο την έλλειψη προσωπικού όσο και την ασάφεια του θεσμικού πλαισίου: «Οι μεταφορείς βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων που επιδεινώνουν την κατάστασή τους και τελικά ζημιώνουν στο σύνολό της την εθνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παρά την μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα σε παράνομους μεταφορείς, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από άλλες χώρες. Παρ’ όλα αυτά όμως η έλλειψη θεσμικού πλαισίου δεν επιτρέπει πολλές φορές στο κράτος να εισπράττει τα πρόστιμα αυτά, όπως ισχυρίστηκε και η Τροχαία, καθώς οι αλλοδαποί δεν διαθέτουν ΑΦΜ και δεν μπορούν να πληρώσουν στις αντίστοιχες ΔΟΥ.

Επίσης η έλλειψη επιβολής κύρωσης ακινητοποίησης του φορτηγού, έως ότου να πληρωθεί το πρόστιμο, επιτρέπει στους παρανομούντες αυτοκινητιστές να διαφεύγουν με αποτέλεσμα το πρόστιμο να μην εισπράττεται ποτέ. Η λύση στα προβλήματα των αυτοκινητιστών θα δοθεί με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και στην στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης κάλεσε για ακόμη μια φορά τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους να μειώσουν τις τιμές των διοδίων βασιζόμενοι στην κοινή λογική τονίζοντας τα εξής: «Σε μια περίοδο που οικονομική κατάσταση της κοινωνίας πλήττεται βαθειά, το κόστος των διοδίων πρέπει να μειωθεί.

Αυτή είναι η μόνη λύση για να ωφεληθούν όλοι καθώς και περισσότεροι χρήστες θα διέρχονται από τα διόδια, και το κράτος αλλά και οι εταιρείες θα εισπράττουν περισσότερα έσοδα και η πολιτεία θα δαπανά λιγότερους πόρους για τη συντήρηση των παραδρόμων. Θα πρέπει οι παραχωρησιούχοι να σταματήσουν να βλέπουν το δένδρο και να χάνουν το δάσος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι στην αυριανή συνάντηση που να θα έχει με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Τέμπη πρόκειται να θέσει όλα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε να βρεθεί λύση στα δίκαια αιτήματα των αυτοκινητιστών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών, κ.   Θεόδωρος Τζιομάκας, η τμηματάρχης κα. Δέσποινα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας ΔΧΦ Κεντρικής Ελλάδος-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλειος Τζιμούργκας, ο πρ. πρόεδρος ΔΧΦ Ν. Λάρισας, κ Βασίλειος Θεοδοσίου, ο πρόεδρος του Σωματείου ΔΧΦ Ν. Λάρισας, κ. Ιωάννης Χατζούλης ο αντιπρόεδρος του Σωματείου ΔΧΦ Ν.Λάρισας, κ. Τζιάμαλης καθώς και επαγγελματίες του κλάδου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ