Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

FLAMINGOΟι Αλυκές Λευκίμμης έχουν συμπεριληφθεί στα τέσσερα προς πώληση ακίνητα της Κέρκυρας στην πρώτη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, εκτός από τα φλαμίνγκο και άλλα 180 ήδη πτηνών, και οι βίδρες, τα τσακάλια, τα πετροκούναβα, οι ασπάλακες, οι κηπομυγαλές, οι αλεπούδες κ.ά….

Τα φλαμίνγκο έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους στο οικοσύστημα των Αλυκών Λευκίμμης της Κέρκυρας. Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, φτάνουν εκεί κατά χιλιάδες, για να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Σταματούν μέχρι τώρα στην περιοχή. Αλλά όχι για πολύ ακόμη.

Τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα και αυτής της παρθένας περιοχής της Κέρκυρας. Ενός οικοσυστήματος που μαζί με την παραλία Ισσος, με τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων και την περιοχή Ερημίτης προορίζονται για «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη», σε όποιον δώσει το απαιτούμενο αντίτιμο, για να πάρει την άδεια εκμετάλλευσης για 99 χρόνια και να χτίσει ξενοδοχεία, παραθεριστικά χωριά, να κάνει γήπεδα γκολφ, τένις και άλλων ευγενών αθλημάτων.

Οι Αλυκές Λευκίμμης είναι μια χερσόνησος 2.429 στρ. στη νότια Κέρκυρα, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης για τους οικοτόπους και τα είδη, με κωδικό GR2230003. Επίσης αποτελεί τμήμα της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά με τίτλο Λιμνοθάλασσες Κέρκυρας και κωδικό GR083. Δεν υπάγεται σε κάποιο Φορέα Διαχείρισης, ούτε υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που να αφορά την περιοχή. Υπάγεται όμως στις διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα Ν. 3937/2011.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Κατοίκων κατά της πώλησης των Αλυκών Λευκίμμης, υπολογίζεται ότι τα 2 τελευταία χρόνια έχουν περάσει από τις Αλυκές περισσότερα από 4.000 φλαμίνγκο. Και όπως λένε, ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται μεγάλοι αριθμοί φλαμίνγκο, αρκετά από τα οποία έχουν δακτυλιωθεί όταν ήταν νεαρά και έτσι έχει διαπιστωθεί ότι στις Αλυκές Λευκίμμης έρχονται φλαμίνγκο από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Αλλά δεν είναι μόνο τα φλαμίνγκο που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Περισσότερα από 180 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στις Αλυκές. Αρκετά από αυτά είναι απειλούμενα ή ανήκουν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Κάποια χαρακτηριστικά είδη είναι οι βαρβάρες και οι καστανοκέφαλοι γλάροι το χειμώνα, οι καλαμοκανάδες, οι θαλασσοσφυριχτές και τα νανογλάρονα το καλοκαίρι, και οι δρεπανοσκαλίδρες και νανοσκαλίδρες την άνοιξη.

Παρά τη μικρή έκταση της περιοχής, κάποια είδη απαντώνται σε μεγάλους αριθμούς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία καταμέτρησης των τελευταίων χρόνων (2008-2013), καταγράφηκαν 3.130 φλαμίνγκο (5/2011), 1.760 καστανοκέφαλοι γλάροι (2/2009), 1.340 δρεπανοσκαλίδρες (5/2012), 888 λασποσκαλίδρες (1/2013), 844 ασημόγλαροι (11/2008), 700 κιτρινοσουσουράδες (4/2012) και 631 μαχητές (3/2012).

Στην περιοχή ζουν επίσης σκαντζόχοιροι, ασπάλακες, κηπομυγαλές, διάφορα είδη νυχτερίδας, πετροκούναβα, νυφίτσες, ενώ έχουν εμφανιστεί και αλεπούδες. Επίσης έχει καταγραφεί τουλάχιστον δύο φορές η βίδρα, ενώ παλιότερα υπήρχαν και τσακάλια. Αρκετά συχνά έχουν εμφανιστεί κοντά στην ακτή και ρινοδέλφινα. Ζουν επίσης αμφίβια όπως τρίτωνες, μπράσκες, πράσινοι φρύνοι, βαλκανικοί λιμνοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι.

Τα ερπετά εκπροσωπούνται εδώ από τη μεσογειακή χελώνα, τη στικτή νεροχελώνα, τη χελώνα Καρέττα Καρέττα (στο θαλάσσιο τμήμα), τη σαύρα της Ρούμελης, τη γουστέρα του Ταύρου, την τρανόσαυρα, τη δεντρογαλιά, το λαφίτη του Ασκληπιού, το σαπίτη και το νερόφιδο. έχουν εντοπιστεί επίσης τουλάχιστον δώδεκα είδη ημερόβιων πεταλούδων. Περιμετρικά της περιοχής εμφανίζονται πολλά είδη θαλασσινών ψαριών, εντός όμως των λιμνοθαλασσών συναντάει κανείς κυρίως διάφορα είδη κέφαλου, αλλά και το κλασικό ψαράκι των Αλυκών, το ζαχαριά ή ζαμπαρόλα, που είναι τοπικά γνωστός ως γαστραδιά.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ