ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση – Παρέμβαση της Οικολογικής Θεσσαλίας

oikoltesΟ Δήμος Λαρισαίων προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση Τμήματος Ιστορικού Κέντρου Λάρισας» με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσο λόγω της φιλόδοξης διατύπωσης του εγχειρήματος, όσο και λόγω του καθόλου ευκαταφρόνητου προϋπολογισμού, θα ανέμενε κανείς να είχε προηγηθεί τουλάχιστον πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διατύπωση ιδεών και προτάσεων,

που θα σφραγίσουν τη μορφή της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Δυστυχώς όμως, στη Λάρισα της παρούσας δημοτικής αρχής κάτι τέτοιο ηχεί ως ενοχλητική διαδικασία, με συνεχώς προβαλλόμενη δικαιολογία την ταχύτητα και την οικονομία.

Επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορεί να παραχθεί αξιόλογος δημόσιος χώρος, με παράλληλη προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ η οικονομική θεώρηση του ζητήματος δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά οικονομίστικα όρια της επιδίωξης του ελάχιστου κόστους -αφού πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης το περιβαλλοντικό, το κοινωνικό και το πολιτιστικό κόστος αυτού του έργου- ανησυχούμε μήπως η αναζήτηση γρήγορου -αντί του βέλτιστου- αποτελέσματος υπαγορεύεται από προεκλογική σκοπιμότητα.

Πριν εννιά περίπου μήνες κατεδαφίστηκε ένα απ’ τα λίγα Ιστορικά Κτίρια της πόλης, και από το σκεπτικό της απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό του ως Διατηρητέου φαίνεται πως βάρυνε η επίσημη θέση του Δήμου Λαρισαίων ότι: «…η οδός Κενταύρων αποτελεί κεντρική αρτηρία του ευρύτερου Ιστορικού Κέντρου και θεωρούμε απαραίτητη τη διάνοιξή της καθ’ όλο το μήκος της…» (υπ’ αρ. 5353 / 9.2.2011 έγγραφο Δήμου Λαρισαίων) και ότι «…η ολοκλήρωση της διάνοιξης κρίνεται απολύτως απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα της οδού… Συνεπώς θεωρούμε ότι η μη διατήρηση του κτιρίου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της οδού…» (υπ’ αρ. 26144 / 11.4.2011 έγγραφο Δήμου Λαρισαίων).

Καθώς μας ανησυχεί η πρωτοφανής, για τα παγκόσμια χρονικά, αντίληψη του Δήμου για αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης μέσω της… κατεδάφισης ενός Ιστορικού Κτιρίου(!) και καθώς αποτελεί βασική αρχή της διαλεκτικής αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένη αλήθεια, πως οι διαδικασίες προδιαγράφουν αν δεν προκαθορίζουν το αποτέλεσμα, καλούμε τον Δήμο Λαρισαίων να αναθεωρήσει την απόφασή του για δημοπράτηση του έργου και να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Λάρισας, μιας έγκυρης και αξιόπιστης διαδικασίας, αντάξιας μιας πόλης που φιλοδοξεί, άλλωστε, να αναγορευθεί σε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης(!).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ