ΕΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΟ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΙΓΟΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜπορεί το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου να είναι κοινό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, και όλοι να λένε όχι στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, για μια ακόμη φορά όμως οι λιγοστοί απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι της Λάρισας εμφανίστηκαν σήμερα διχασμένοι πραγματοποιώντας 2 απεργιακές συγκεντρώσεις. Η μία έγινε από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ δημόσιου τομέα…

ΤΟ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο που προωθεί το κλείσιμο δεκάδων φορέων του Δημοσίου και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, ζήτησαν σήμερα το πρωί οι δημόσιοι υπάλληλοι της Λάρισας που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Ν.Τ. Δημήτρης Παπαποστόλου που κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να αγωνιστούν ώστε όλοι μαζί να ανατρέψουν τις μνηµονιακές πολιτικές.

«Ολοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε µία άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία που θα προστατεύει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά, κοινωνικά και συλλογικά μας δικαιώματα» ανέφερε επισημαίνοντας ότι συμπληρώνονται 4 χρόνια από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων καλά κρατεί.

Ο κ. Παπαποστόλου υποστήριξε ότι στις 22 Μαρτίου 2014 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία) θα οδηγηθούν σε απόλυση, έναν αιώνα μετά τις τελευταίες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων. Θα προστεθούν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα.

«Θα είναι απλά η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου (στα τέλη Μαΐου τελειώνει το 8μηνο διαθεσιμότητας των Δημοτικών Αστυνόμων και υπαλλήλων άλλων Υπουργείων)», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή είναι απολύτως ενταγμένο στη συνολικότερη πολιτική περιορισμού του Δημοσίου Τομέα, εκχώρησης δομών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και δραστικού περιορισμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, τουλάχιστον αυτών που εργάζονται με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας.

«Η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο της αυτονόητης κατάργησης γραφειοκρατικών διαδικασιών που χρόνια ταλαιπωρούν τους πολίτες  μπορεί φαινομενικά να παρέχει μια δυνατότητα επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος από την πλευρά της Κυβέρνησης , δεν μπορεί όμως να αποκρύψει την ουσία, την πραγματική στόχευση και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού η Κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ένα πολυεργαλείο (το οποίο θα προστεθεί στα όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί) αλλά και στο ήδη υπάρχον πλαίσιο, όπως έχει ψηφίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, για το Βαθμολόγιο – μισθολόγιο που κινείται σε μια αντίστοιχη λογική προκειμένου να συνεχίσει και να εντείνει την πολιτική του κλεισίματος υπηρεσιών, των μαζικών απολύσεων εργαζομένων και ταυτόχρονα της δημιουργίας μιας μικρής απόλυτα ελεγχόμενης δημόσιας διοίκησης.

Το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, το οποίο ως ουσιαστικό στόχο δεν έχει βέβαια την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, αλλά την προετοιμασία του εδάφους για μαζικές απολύσεις εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα και τη ‘νομιμοποίηση’ αυτών των απολύσεων μέσα από μια υποτιθέμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων. Με το Νομοσχέδιο προβλέπεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ κατάταξη των υπαλλήλων σε τρείς κατηγορίες. Ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15%  θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια η υποτιθέμενη ‘αξιολόγηση’ έχει γίνει ήδη και προβλέπει ουσιαστικά την απόλυση του 15% του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου», υποστήριξε ο κ. Παπαποστόλου κάνοντας επίσης λόγο για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, αφού ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την πρωτοβάθμια Υγεία οδηγεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα 8.500 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στην υγεία, ενώ οι πολίτες θα καλούνται συνεχώς να πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές και χαράτσια. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί σε παροχές, φάρμακα και εξετάσεις θα αυξήσουν τον αριθμό των πολιτών που αδυνατούν να προσεγγίσουν το νέο «σύστημα» ιδιαίτερα επειδή πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες Υγείας», κατέληξε.

ΤΟ ΠΑΜΕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑπεργιακή συγκέντρωση διοργάνωσε και το ΠΑΜΕ δημοσίου τομέα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση των οργανισμών και λένε ΟΧΙ στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση.

Τα αιτήματα συνοψίζονται και στα εξής:

Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, επαναφορά όλων των διαθέσιμων στις δουλειές τους. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα στους συναδέλφους που εργάζονται στο Δημόσιο σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία – πρόνοια για όλους. Όχι στο νέο σχολείο ΑΕ, των χορηγών, της ημιμάθειας και της επιχειρηματικότητας. Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία, όχι στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.     Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας για όλους.

Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας και διάθεσης φαρμάκου. Δωρεάν Φάρμακα για όλους. Να καταργηθούν οι συμμετοχές στα φάρμακα. Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση τον αφανισμό των ταμείων, τη νέα ληστεία των συντάξεων και οικογενειών. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ