ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση – απολογισμός δράσης και σχεδιασμός από τη διοίκηση του Ινστιτούτου

κοκαλ (Αντιγραφή)Σήμερα στις δύσκολες εποχές που περνάει ο τόπος μας οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη δεν θέλουν μεγάλα λόγια, αναλύσεις για τις αιτίες, τις λύσεις για την κρίση. Θέλουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης είτε αυτά έχουν  να κάνουν με το δάνειο, με το ηλεκτρικό ρεύμα, με το υψηλό κόστος ζωής με την εφορία κ.α.

Το ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ δεν έχει μαγικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λαρισαίοι καταναλωτές, έχει όμως την υποδομή, έχει την δυνατότητα να επιλύσει κάποια απ’ αυτά.

Το ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ιδρύθηκε το έτος 1995. Είναι ένας ανεξάρτητος φορέας ιδιωτικού δικαίου υπαγόμενος αποκλειστικά στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Από το έτος 2007 είναι και πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών εγγεγραμμένη στα Μητρώα των Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Επίσης είναι πιστοποιημένη ένωση καταναλωτών με Διαχειριστική Επάρκεια.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών ξεκίνησε σιγά-σιγά ως μια μικρή ένωση καταναλωτών και σήμερα είναι συνώνυμη με την υπεύθυνη ενημέρωση στην προστασία του καταναλωτή.

Απόδειξη: Στο ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ οι καταγγελίες και τα παράπονα καταναλωτών ήταν πολύ περισσότερες από αυτές στα αντίστοιχα τμήματα προστασίας καταναλωτή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ενδεικτικά οι καταγγελίες τα τελευταία 5 έτη ήταν και αφορούσαν:

ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 102 καταγγελίες

ΚΕΝΤΡΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ: 60 καταγγελίες

SUPER MARKET και ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: 150 καταγγελίες (τρόφιμα αλλοιωμένα (στα φαρμακεία ειδικότερα τα βρεφικά γάλατα) και διαφορετικές τιμές σε ράφι με ταμείο)

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: 110 καταγγελίες

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ – ΥΠΟΔΥΣΗΣ : 55 καταγγελίες

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ: 48 καταγγελίες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (προϊόν: πιστωτική κάρτα) : 148 καταγγελίες

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: 50 καταγγελίες

ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.: 55 καταγγελίες

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: 20 καταγγελίες

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (ΚΤΕΛ, αστική συγκοινωνία & λοιπά γραφεία τουρισμού): 25 καταγγελίες.

Από αυτές το 70% των καταγγελιών έχει επιλυθεί, διεκπεραιωθεί με την μεσολάβηση του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 συνδράμαμε 1500 δανειολήπτες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες –προϋπόθεση απαραίτητη για την υπαγωγή των δανειοληπτών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έως και τον Ιούνιο του 2013. Πετύχαμε την υπαγωγή τριάντα (30) υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Ευελπιστούμε ότι πάλι μέσω ΕΣΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα υπαχθούνε άλλες πενήντα (50) υπερχρεωμένες οικογένειες στο εν λόγω πρόγραμμα.

Τον Νοέμβριο του 2013 σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ ξεκινήσαμε καμπάνια κατά των πλειστηριασμών συλλέγοντας υπογραφές ηλεκτρονικώς. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 110.000 υπογραφές δανειοληπτών.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι το Ινστιτούτο Καταναλωτών Θεσσαλίας είχε σημαντικές επιτυχίες στην δικαστική έκβαση υποθέσεων δανειοληπτών.

Πετύχαμε αρκετά, μπορούμε ακόμα περισσότερα με την στήριξη όλων. Το ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στα μέλη του παράσχει δωρεάν νομική συμβουλή και συνδράμει δωρεάν σε εξωδικαστικές ενέργειες οιουδήποτε θέματος. Ήδη με την δύναμη των μελών του δύναται πλέον να ασκεί συλλογικές αγωγές για λογαριασμό πολλών καταναλωτών.

Στόχος και δέσμευσή μας είναι κανείς συμπολίτης μας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης να μην χάσει και δεν θα χάσει την πρώτη και μοναδική κατοικία. Κανείς συμπολίτης μας να μην έχει τον φόβο να μην διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι όταν αποδεδειγμένα ΔΕΝ μπορεί να το πληρώσει. Ήδη η ΔΕΗ συνομολόγησε το πρώτο αίτημα της αγωγής του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και δεσμεύθηκε –να γίνει νόμος της Πολιτείας- η μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ είναι 1) η άσκηση συλλογικής αγωγής κατά του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για αναλογική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών δηλαδή να ασφαλίζονται αναλόγως των εισοδημάτων τους. Γι΄ αυτό ζητάμε  την συνεργασία του Επιμελητηρίου Λάρισας και του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, συνεργασία που μέχρι σήμερα είναι άριστη. 2) Η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών για την διατροφή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας 3) Ενημέρωση του κοινού για περιβαλλοντικές δράσεις για μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Καλούμε όλους τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες να δυναμώσουν το ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, διότι έτσι δυναμώνουν και οι ίδιοι απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζών, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της ΔΕΗ, απέναντι στο ανθρωποκυνηγητό της Εφορίας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να γίνουν αρωγοί στην προσπάθειά μας και να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ είτε ως ψηφοφόροι, είτε ως υποψήφιοι στα πλαίσια πάντα της εθελοντικής προσφοράς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ