ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΨΥΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΓΓΩΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ

Θ. ΨύρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας  κατέθεσε ερώτηση, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρει:

«Η Ελλάδα, παρά τον σάλο που είχε προκληθεί διεθνώς τη δεκαετία του ’90 με τη νόσο των «τρελών αγελάδων», χαρακτηριζόταν «χώρα μηδενικού κινδύνου».

Στην Ελλάδα το τελευταίο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας εμφανίστηκε το 2001 στο Κιλκίς.

Πρόσφατα στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ), επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε νεκρά βοοειδή σε εκτροφή της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  ελέγχει όλα τα βοοειδή άνω των 72 μηνών τα οποία οδηγούνται σε σφαγή, καθώς και σε όσα βρίσκονται νεκρά στις εκτροφές της χώρας.

Τα δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς που εδρεύει στη Λάρισα. Πρόκειται για δύο νεκρά ζώα ηλικίας έξι ετών τα οποία είχαν αγοραστεί σε ηλικία δύο ετών από την Ολλανδία, μάλιστα το ένα ήδη είχε γεννήσει και ο νεογνός δεσμεύθηκε.

Η συγκεκριμένη εκτροφή στην οποία εντοπίστηκε το πρόβλημα,  βρίσκεται στην περιοχή της Λοκρίδας και διαθέτει 240 ζώα γαλακτοπαραγωγής. Από το σύνολο των βοοειδών της συγκεκριμένης εκτροφής, τα 90 είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία. Ακόμα δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα ζώα νόσησαν στην Ελλάδα ή ήταν ήδη άρρωστα πριν φτάσουν στη χώρα μας.

Επί της ουσίας η ανησυχία που έχει προκύψει αφορά στην ύπαρξη ή μη κυκλώματος εισαγωγής παράνομων ζωοτροφών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επειδή δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα ζώα νόσησαν στην Ελλάδα ή ήταν ήδη άρρωστα πριν φτάσουν στη χώρα μας και με γνώμονα ότι η συγκεκριμένη νόσος σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη ζωοτροφή

Επειδή η συγκεκριμένη νόσος απειλεί την υγεία των καταναλωτών

Επειδή συνιστά τεράστια οικονομική απειλή για την ελληνική αγελαδοτροφία η οποία ήδη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να ενισχυθούν οι έλεγχοι σε όλα τα σφαγεία της χώρας;

• Πώς σκοπεύετε να ελέγξετε τις ζωοτροφές, εισαγόμενες ή εγχώριες;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ