Τις αρχές, τους στόχους και τις προτεραιότητες της αυτοδιοικητικής κίνησης «Θεσσαλών Συμπολιτεία» της οποίας θα είναι επικεφαλής και υποψήφιος περιφερειάρχης παρουσίασε σήμερα καθηγητής καρδιοχειρουργικής Νίκος Τσιλιμίγκας σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία.
Όπως ανέφερε οι βασικές αρχές που διέπουν την κίνηση είναι:
• Η αυτοδιοίκηση πρέπει να κατοχυρώνει θεσμικά και πολιτικά την αυτονομία της έναντι του κράτους και των κομμάτων και να αποτελεί έναν ανεξάρτητο πόλο πραγματικής τοπικής εξουσίας.
• Ο χάρτης της αυτοδιοίκησης (οι αρμοδιότητες, οι οικονομικοί πόροι, ο εκλογικός νόμος) πρέπει ν’ αλλάξει ουσιαστικά. Ο «Καλλικράτης», πρέπει να βελτιωθεί.
• Το πολιτικό σύστημα, που δομήθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και ρουσφετολογικό, φαίνεται ανίκανο να πραγματοποιήσει τις ανατροπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
• Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, να πάψει να είναι ένα κακέκτυπο του πολιτικού κεντρικού συστήματος και να μετατραπεί σε ένα θεσμό-κυβερνήτη των τοπικών κοινωνιών κι ένα σχολείο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης.
• Η αυτοδιοίκηση πρέπει ν’ αναδείξει, δύο σημαντικές της όψεις:
α) το αναπτυξιακό της πρόσωπο, με την ουσιαστική συνδρομή της στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας
• β) το κοινωνικό της πρόσωπο, δηλαδή να στήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μια ομπρέλα κοινωνικής ασφάλειας, ενισχύοντας την αλληλεγγύη των πολιτών.
• Η τοπική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία, η ανάδειξη της τοπικότητας και η υλοποίηση ενός σχεδίου επιβίωσης και ανασυγκρότησης, πρέπει να αποτελέσουν την καινούργια πολιτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αφού τόνισε ότι οι εκλογές του Μαϊου δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη αφού το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας, καυτηρίασε όσους αντιλαμβάνονται την Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως αντιπολιτευτικό ή συμπολιτευτικό θεσμό, χρήζουν υποψηφίους και αναφέρονται και πάλι σε ξεπερασμένες λογικές που θέλουν τους θεσμούς προεκτάσεις των κομμάτων και της κρατικής εξουσίας.
«Με βάση τη δική μας στρατηγική, η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας δεν θα είναι ούτε προέκταση κομματικού φορέα, ούτε επαίτης του κράτους.
Θα έχει το δικό της αυτόνομο θεσμικό ρόλο, θα λειτουργεί ως έκφραση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής η οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί, να προτείνει, να κατακτά και να δημιουργεί.
Είναι προφανές ότι στο δυσμενές αυτό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, είναι κρίσιμος ο ρόλος της Περιφέρειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η προοπτική της Θεσσαλίας
Στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τη σημερινή θέση της Θεσσαλίας αλλά και τις προοπτικές της λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
– Είμαστε αγροτική περιοχή. Απαιτείται σήμερα μια στοχευμένη εκπόνηση τοπικής αγροτικής πολιτικής, όχι με σχέδια επί χάρτου και ιδέες ανεφάρμοστες, αλλά με συγκεκριμένες παραμέτρους που θα απαντούν σε πολύ συγκεκριμένα λογικά ερωτήματα: ποιες είναι οι παραγωγές που μπορεί η Θεσσαλία να προωθήσει; Ποια είναι τα προϊόντα ποιότητας που μπορεί να αναδείξει ο τόπος μας , με πιστοποίηση και ένδειξη; Ποιες αγορές προσφέρονται στους αγρότες; Ποια είναι τα κίνητρα σε έναν νέο αγρότη να επιστρέψει στην Αγιελιά και να παράξει στη γη του ή στο κοπάδι του;
– Είμαστε τουριστική περιοχή με σπουδαία ιστορία και μνημεία πολιτισμού. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση για τον εσωτερικό ή εξωτερικό τουρίστα, οργανωμένη , με σχέδιο, με σύμπραξη όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στον τουρισμό και όλων των υποδομών που διαθέτουμε στο χώρο του τουρισμού και πολιτισμού ;
– Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία: Εκτός από ευχολόγια και ψηφίσματα συμπαράστασης, η Περιφέρεια, οφείλει να εκπονήσει Τοπικές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που διέπουν τις επιχειρήσεις και τους ανέργους που προκύπτουν από το κλείσιμό τους. Επίσης , η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μέχρι τώρα ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα.
-Κοινωνική πολιτική: Η χάραξη κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, αποτελεί τη θεμελιώδη εγγύηση κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, ως πυρήνας ενός μοντέλου ανάπτυξης, ως πεδίο ενός ολόκληρου νέου οικονομικού τομέα, της κοινωνικής οικονομίας και ως ένα τεράστιο κοίτασμα νέων ευκαιριών απασχόλησης.
Απαιτείται να κυριαρχήσει η αντίληψη, ενός ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου κοινωνικού σχεδιασμού και αξιολόγησης της κοινωνικής πολιτικής.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιλιμίγκας η προγραμματική πρόταση για τη Θεσσαλία, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα, εμπεριέχει το όραμα και την προοπτική μιας κοινωνίας που θα δίνει ίσες δυνατότητες σε όλους τους πολίτες.
«Για μας δεν νοείται αναπτυξιακή στρατηγική, με υποβαθμισμένες συνοικίες και χωριά, με αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και φυσικά δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη σε βάρος της κοινωνικής, της περιβαλλοντικής, της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλίας. Αυτή ακριβώς είναι η διάσταση της αειφορίας στην έννοια της ανάπτυξης.
Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για μια αειφόρα αναπτυγμένη Θεσσαλία, η οποία δεν θα θυσιάζει το μέλλον των παιδιών της για πρόσκαιρα οφέλη, δεν θα στηρίζεται στη μονομερή βελτίωση των οικονομικών της δεικτών καταστρέφοντας το φυσικό της περιβάλλον, δεν θα προωθεί την ευημερία των λίγων σε βάρος των πολλών», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για ξεπέρασμα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ευχαρίστησε την επιτροπή πρωτοβουλίας ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ» και στην επικεφαλής της Λίτσα Λιακούλη, καλώντας την να παραμείνει και στη νέα παράταξη.
Τέλος αφού υιοθέτησε το χαρακτηρισμό «Η Θεσσαλία είναι ένας κοιμώμενος Καναδάς», που έδωσε στην περιφέρεια κάποιος πολίτης υποστήριξε ότι το γνωρίζει και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει.
Κλείνοντας ανέφερε τα εξής: «Εμείς έχουμε ήδη επιλέξει το δρόμο.
Θέλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της σκέψης, του σχεδιασμού και της πολιτικής μας.
Θέλουμε τον πολίτη, δίπλα μας, συμμέτοχο, συνεργάτη, αυστηρό κριτή και αποτελεσματικό εμψυχωτή.
Διεκδικούμε τη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της Ελλάδας , ως κέντρο ανάπτυξης, προορισμού και κοινωνικής δικτύωσης.
Η Αυτοδιοικητική παράταξή μας θα είναι στην πράξη των «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», γι’αυτό και επιλέξαμε αυτή την αλήθεια, για όνομα του συνδυασμού μας.
Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε η Ευαγγελία Λιακούλη η οποία αφού έκανε αναφορά στην παρουσία της «Θεσσαλών Δύναμη» στο περιφερειακό συμβούλιο και στις ανακατάξεις που έγιναν στο εσωτερικό της άσκησε κριτική στο σημερινό περοφερειάρχη λέγοντας:
«Σεβόμαστε την προσπάθεια και το έργο όλων
Απαιτείται όμως νέα αντίληψη , συνέργεια και πραγματικός δημοκρατικός προγραμματισμός. Το Π.Σ., το ανώτατο αιρετό πολιτικό συμβούλιο της Θεσσαλίας είναι άνευ χαρτοφυλακίου!
Δεν συζητά για την επιλογή, τη σκοπιμότητα και την προτεραιότητα των έργων.
Δεν αποφασίζει ποτέ στην πραγματικότητα γι’αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η πεποίθηση στους πολίτες ότι η μοιρασιά των πόρων γίνεται με ευνοιοκρατικά κριτήρια, ενθαρρύνονται σχέσεις πελατειακής εξάρτησης με τοπικούς φορείς κλπ
Εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες μένουν στα χαρτιά, ανολοκλήρωτες και θεσμικά ξεθωριασμένες πλέον μετά τη σαφή υποτίμησή τους :
Το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ», έμεινε άδειο
Το «Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος», αόρατο
ο «Πόλος Καινοτομίας» τρία χρόνια άφαντος
και η τόσο μα τόσο σπουδαία «Επιτροπή Διαβούλευσης», στα αζήτητα, σε καμία σχέση συνύπαρξης και ανταλλαγής ιδεών με το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Αρχή
Χωρίς ιεράρχηση διατίθενται κονδύλια, ενώ ο πολιτιστικός και τουριστικός χάρτης Θεσσαλίας –αποτέλεσμα της περιβόητης δικτύωσης, δεν έχουν ποτέ γίνει».
Σε άλλο σημείο τόνισε:
«Ο Τολστόι είχε πει ότι όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς τον εαυτό του. Οφείλουμε να κάνουμε υπερβάσεις. Είναι πια φανερό.
Κάποιοι και προσωπικές.
Σήμερα, ξεκινά μια νέα αυτοδιοικητική κίνηση, η οποία θα μετουσιωθεί σε συνδυασμό για να διεκδικήσει την προτίμηση των Θεσσαλών στις εκλογές του Μάη.
Στο πρόσωπο του Νίκου Τσιλιμίγκα, που είχα την τιμή να ακούσω πρώτη από τον ίδιο ότι δέχεται να τεθεί επικεφαλής αυτής της κίνησης, είδα όλα αυτά που έχουμε σήμερα πραγματικά ανάγκη».
Ο Κ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γνωστός αυτοδιοικητικός Κ. Τσαντίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή—δεν μπορεί να είναι πια όπως ήταν μέχρι τώρα.
Πρώτα-πρώτα δεν μπορεί να είναι καπελωμένη από τα πολιτικά κόμματα. Κι αυτό γιατί μπορεί το πολιτικό κόμμα να είναι βασικός θεσμός της δημοκρατίας—ο βασικότερος ίσως—αλλά και η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός είναι εξίσου βασικοί θεσμοί και πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενστερνιστούμε την ανεξαρτησία τους.
«Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι αυτή η ετεροβαρής σχέση ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και στην αυτοδιοίκηση πρέπει να ανατραπεί και η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει τη θέση που έχει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ξέρουν επίσης κάτι ακόμα σπουδαιότερο—ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι έργο των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες θα κάνουν την ανάπτυξη. Και όταν αυτές δεν τις βοηθούμε και τις κρατάμε στο περιθώριο, τότε αναπότρεπτα δεν υπάρχει ανάπτυξη και η Θεσσαλία μαζί με την Ήπειρο θα συνεχίζουν να είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης. Κι αυτό δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας», σημείωσε και χρησιμοποιώντας τα λόγια του Αντόνιο Γκράμσι υποστήριξε ότι στην εποχή της κρίσης, το παλιό δεν έχει ηττηθεί και το καινούργιο κάνει προσπάθειες να αναδειχθεί, αποφασίσαμε να δράσουμε.
«Αναζητήσαμε ποιος θα μπορούσε να εκφράσει πιο αποτελεσματικά αυτή την προσπάθεια για το καινούργιο.
Πιστεύουμε ότι το ήθος, η επιστημονική διαδρομή, η κοινωνική παρουσία του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα αποτελεί εχέγγυο σοβαρό και πολύ πειστικό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Το γεγονός, ότι ο καθηγητής αποδέχθηκε την πρότασή μας, μας γεμίζει αισιοδοξία, ότι αυτή η φιλόδοξη προσπάθειά μας θα πετύχει».