ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

τσιλιμιγκαςΗ παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της νέας αυτοδιοικητικής περιφερειακής παράταξης με υποψήφιο περιφερειάρχη τον καθηγητή καρδιοχειρουργικής Νίκο Τσιλιμίγκα θα γίνει σήμερα Πέμπτη 13 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Διόνυσος».

Στην εκδήλωση ο επικεφαλής της παράταξης, Ν. Τσιλιμίγκας θα εκθέσει σειρά θέσεων για τα προβλήματα της Περιφέρειας και την αντιμετώπισή τους και θα παρουσιάσει το όνομα της νέας παράταξης

Σε ανακοίνωση – πρόσκληση της ομάδας πρωτοβουλίας αναφέρονται τα εξής:

«Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειακών αρχών, τον προσεχή Μάϊο, θα διεξαχθούν σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της χώρας.

Η αποσάρθρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η συρρίκνωση του εισοδήματος μεγάλου μέρους του αγροτικού πληθυσμού, η περιθωριοποίηση χιλιάδων συμπολιτών μας αλλά και η ανάγκη, μέσα στον ορυμαγδό αυτών των εξελίξεων, να μιλήσουμε μ’ έναν απλό, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο τρόπο για το αύριο της Θεσσαλίας, οδήγησαν στην πρωτοβουλία συγκρότησης της νέας , αυτοδιοικητικής παράταξής μας.

Μιας παράταξης που φιλοδοξεί να εκφράσει τη δεδομένη βούληση της πλειονότητας των Θεσσαλών για μια νέα πορεία της Περιφέρειάς μας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τον άνθρωπο – πολίτη στο επίκεντρό της. Ως πρώτο δείγμα γραφής των αρχών και των στόχων της καταθέτει  ενώπιον των πολιτών της Περιφέρειας την ιδρυτική διακήρυξή της που αποτελεί το προοίμιο του προγραμματικού πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθεί όλο το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να συνεγείρει τους πολίτες σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε όλοι μαζί ν’ αλλάξουμε την μίζερη καθημερινότητά μας αλλά και να κάνουμε εκείνα τα απαραίτητα βήματα ώστε η Θεσσαλία να καταστεί Περιφέρεια αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας, τόσο αναπτυξιακά όσο και σε επίπεδο ποιότητας ζωής για τους πολίτες της.

Φυσικά οι θέσεις της παράταξης θα εξειδικευθούν και θα παρουσιασθούν κατά τομέα το αμέσως προσεχές διάστημα και θα τεθούν υπόψη των συμπολιτών μας ώστε στις εκλογές του Μαϊου να αποφανθούν για τη πορεία της Θεσσαλίας στην επόμενη κρίσιμη πενταετία».

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εν τω μεταξύ σε κείμενο – διακήρυξη που ήδη έχουν υπογράψει 234 πολίτες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Τσιλιμίγκα, αναφέρονται τα εξής:

“Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, κρίση θεσμών και αξιών. Τη βιώνουμε αυτή την κρίση καθημερινά.

Η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. Τα οικογενειακά εισοδήματα μειώνονται. Όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού περνάει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει. Τα οικονομικά σκάνδαλα ξεσπούν το ένα μετά το άλλο. Είμαστε θεατές μιας πλήρους ηθικής καταρράκωσης. Η κοινωνία, μέσα στην οικονομική ανέχεια που περνά, κινδυνεύει να χάσει τη συνοχή της, να χάσει τον προσανατολισμό της και να οδηγηθεί σε δρόμους αδιέξοδους.

Η αυτοδιοίκηση βιώνει δύσκολα χρόνια, με βαθιές οικονομικές περικοπές στους πόρους της, νομοθετικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία του θεσμού και τέλος εξωθεσμικές αλλά στοχευμένες και επικίνδυνες εκστρατείες απαξίωσης, με αλλεπάλληλες και απροκάλυπτες νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που συνεπάγονται μια συστηματική και σε βάθος υπονόμευση των βασικών αρχών που αποτελούν την πεμπτουσία της.

Αυτή την εικόνα της κοινωνικής και θεσμικής κρίσης συμπληρώνει ένας καθημερινά και σταθερά  προωθούμενος  οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και ένας αχαλίνωτος λαϊκισμός, που εκπέμπεται από πολλές  κατευθύνσεις.

Οι φετινές περιφερειακές εκλογές διεξάγονται μέσα σ’αυτό το τοπίο

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση καλούμαστε να αντιδράσουμε και να αναζητήσουμε διεξόδους.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου η περιλάλητη παραγωγική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία,  μπορούν να πάρουν το δρόμο τους και να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, Πολίτες όλης της Θεσσαλίας, θέλοντας να συμβάλλουμε, έτσι ώστε να αποκτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το σύγχρονο αναπτυξιακό και κοινωνικό της πρόσωπο, συγκροτούμε αυτοδιοικητική και βαθειά μεταρρυθμιστική περιφερειακή κίνηση, με επικεφαλής τoν Καθηγητή της καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκο Τσιλιμίγκα.

Γιατί πιστεύουμε, ότι

– Η αυτοδιοίκηση πρέπει να κατοχυρώνει θεσμικά και πολιτικά την αυτονομία της έναντι του κράτους και των κομμάτων και να αποτελεί έναν ανεξάρτητο πόλο πραγματικής τοπικής εξουσίας. Η αποκέντρωση του κράτους και η παρουσία πολλών και υγιών πόλων εξουσίας, διευρύνουν και θωρακίζουν τη δημοκρατία.

– Ο χάρτης της αυτοδιοίκησης (οι αρμοδιότητες, οι οικονομικοί πόροι, ο εκλογικός νόμος) πρέπει να βελτιωθεί ουσιαστικά. Ο «Καλλικράτης», ο οποίος αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για την αυτοδιοίκηση, πρέπει να διορθωθεί, να ολοκληρωθεί, να αναβαθμισθεί και να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο σύστημα τοπικής διοίκησης.

– Το πολιτικό σύστημα, που στο σύνολό του δομήθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, ρουσφετολογικό, διεφθαρμένο, φαίνεται  ανίκανο να πραγματοποιήσει τις ανατροπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χρόνια αδυναμία του να σχεδιάσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο και η καλλιέργεια μιας ψεύτικης ευημερίας, την οποία η κρίση εύκολα σάρωσε, το κατέστησαν στα μάτια των πολιτών εντελώς αναξιόπιστο.

-Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, να πάψει να είναι ένα κακέκτυπο του πολιτικού κεντρικού συστήματος και να μετατραπεί σε ένα θεσμό-κυβερνήτη των τοπικών κοινωνιών κι ένα σχολείο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης.

Η αυτοδιοίκηση πρέπει ν’ αναδείξει, δύο σημαντικές της όψεις:

α) το αναπτυξιακό της πρόσωπο, με την ουσιαστική συνδρομή της στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και στη διεύρυνση της αγοράς (κοινωνική επιχειρηματικότητα, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, συμπράξεις με εμπορικά επιμελητήρια, κ.α.). Η πολυπόθητη ανάπτυξη ή θα είναι τοπική ή δεν θα υπάρξει.

-β) το κοινωνικό της πρόσωπο, ήτοι να στήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μια ομπρέλα κοινωνικής ασφάλειας, ενισχύοντας την αλληλεγγύη των πολιτών.  Να αποτελέσει μια «κιβωτό» ασφάλειας (κοινωνική πρόνοια, άποροι, άστεγοι, πολίτες χωρίς φαγητό, πολίτες σε απόλυτη ένδεια κ.α.)

-Η τοπική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία, η ανάδειξη της τοπικότητας και η υλοποίηση ενός σχεδίου επιβίωσης και ανασυγκρότησης, πρέπει να αποτελέσουν την καινούργια πολιτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το μεγάλο σχίσμα, που άνοιξε στην κεντρική πολιτική σκηνή, η ψήφιση των μνημονίων (μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί) δεν πρέπει με τίποτα να μεταφερθεί στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.

Οι αυτοδιοικητικές  εκλογές δεν πρέπει να μετατραπούν σ’ ένα κομματικό ματς – προκριματικό των βουλευτικών εκλογών, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά να αποτελέσουν μια μάχη των τοπικών   κοινωνιών κόντρα στην κρίση .

Τα πρόσωπα που τίθενται επικεφαλής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν πρέπει να είναι επαγγελματίες της  πολιτικής, άνθρωποι που βρίσκουν επαγγελματική και  οικονομική  διέξοδο μέσα από την πολιτική, αλλά πολίτες που ξεχωρίζουν για τη προσφορά και τη δράση τους στην κοινωνία, που αντιλαμβάνονται την αγωνία και το μόχθο των καθημερινών ανθρώπων, που διέπονται από ανθρωποκεντρική αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας .

Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι οι παραπάνω αρχές βρίσκουν την ολοκληρωμένη έκφραση τους, στο πρόσωπο του Νίκου Τσιλιμίγκα τον οποίο στηρίζουμε  για μια νέα πορεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ