ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΟΣΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, διπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου και τετραπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο. Η μέτρια όμως πρόσληψη πρωτεΐνης είναι καλή για σας, αλλά μετά τα 65…

Το πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώμε είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αμφιλεγόμενο θέμα – που γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο εξαιτίας των πολύ δημοφιλών πρωτεϊνικών διαίτων. Πριν από αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ποτέ δεν είχαν δείξει μια υψηλή  συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης πρωτεΐνης και του κινδύνου  θνησιμότητας.

Με μια νέα μελέτη που παρακολούθησε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε ζωικές πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, αυξάνει τέσσερις φορές τις πιθανότητες να πεθάνει κανείς από καρκίνο σε σχέση με κάποιον που ακολουθεί δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες – κίνδυνος που μπορεί να συγκριθεί με αυτό του καπνίσματος.

Δεν είναι μόνο η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών που συνδέεται με τη δραματική αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο, αλλά και οι μεσήλικες που τρώνε πολλές πρωτεΐνες από ζωικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, του γάλακτος και το τυρί – κινδυνεύουν από πρώιμο θάνατο, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου στο Cell Metabolism. Οσοι αγαπούσαν την πρωτεΐνη είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, κατά την διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσους η διατροφή τους είχε χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ήταν, επίσης, πιο πιθανό να πεθάνουν από διαβήτη.

Η τελευταία μελέτη εξετάζει – κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες – και πώς η βιολογία αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και πώς οι αποφάσεις στο μέσο της ζωής μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για το υπόλοιπο της ζωής του ανθρώπου.

Με άλλα λόγια, κάτι που είναι καλό για εμάς σε μία ηλικία μπορεί να είναι επιζήμιο σε άλλη.

Η πρωτεΐνη ελέγχει την αυξητική ορμόνη IGF-I, η οποία βοηθά τα σώματά μας να μεγαλώνουν, αλλά έχει συνδεθεί και με τον καρκίνο. Τα επίπεδα του IGF-I πέφτουν δραματικά μετά την ηλικία των 65 ετών, οδηγώντας σε πιθανή αδυναμία και απώλεια μυϊκού ιστού.

Η μελέτη δείχνει ότι, ενώ η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας είναι πολύ επιβλαβής, είναι προστατευτική για τους ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι από τους οποίους κατανάλωναν δίαιτα μέτριας ή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ασθένεια.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές από τα φασόλια, δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα θνησιμότητας όπως οι ζωικές πρωτεΐνες. Τα ποσοστά καρκίνου και θανάτου, επίσης, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την κατανάλωση υδατανθράκων ή την κατανάλωση λίπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζωική πρωτεΐνη είναι ο κύριος ένοχος.

Ακόμα και μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης είχαν αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, βρήκαν οι ερευνητές. Σε όλους τους 6.318 ενήλικες ηλικίας άνω των 50 στο πλαίσιο της μελέτης, η μέση πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν περίπου 16% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, με περίπου τα δύο τρίτα ζωικές πρωτεΐνες.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης είχαν ακόμη τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με όσους κατανάλωναν μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη στη μέση ηλικία, δείχνει η μελέτη. Συνολικά, ακόμη και η μικρή μείωση στην πρόσληψη πρωτεΐνης -από μέτρια επίπεδα σε χαμηλά επίπεδα- μειώνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 21%.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ