ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης Οικολογική Θεσσαλία

oikoltesΤρία χρόνια μετά την κατάρρευση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από μια ανυπολόγιστη καταστροφή για τους ανθρώπους, τις πόλεις και το περιβάλλον. Παράλληλα με τις συνέπειες που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι μια ολόκληρη περιοχή ερήμωσε, τουλάχιστον προσωρινά.

Το σημαντικότερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε είναι η κατανόηση πως η ψευδεπίγραφη λύση της πυρηνικής ενέργειας είναι μια ψευδαίσθηση για την ανθρωπότητα και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται της χρήσης αυτής της τεχνολογίας κρύβουν τεράστιες καταστροφές και κινδύνους, ενώ οι ουσιαστικότερες επιπτώσεις εμφανίζονται μετά από αρκετά χρόνια.

Η ασφάλεια στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας μάλιστα βλέπουμε πως δεν εξαρτάται από το τεχνολογικό επίπεδο της χώρας που φιλοξενεί αντίστοιχες εγκαταστάσεις, καθώς ακόμη και μια πλούσια, τεχνολογικά αναπτυγμένη χώρα όπως η Ιαπωνία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια για τους πολίτες.

Η κινητοποίηση του κόσμου με αφορμή την τελευταία πυρηνική τραγωδία ήταν και είναι μεγάλη. Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης, Κενζαμπούρο Όε, μιλώντας στο Τόκυο στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην περυσινή επέτειο της τραγωδίας (που ήταν σε παλμό και μέγεθος εφάμιλλο των μεγάλων διαδηλώσεων του ‘70 για το Βιετνάμ), ήταν κατηγορηματικός απέναντι στην πυρηνική επαναφορά της Ιαπωνίας, τονίζοντας μ’ έμφαση: «Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τους πολιτικούς μας, να μας επιστρέψουν στην εποχή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι». Στην μεγάλη συναυλία που επακολούθησε, τα κύρια συνθήματα ήταν «Σώστε τα παιδιά μας», «Μηδενική ανοχή στην πυρηνική ενέργεια»

Ως Οικολογική Θεσσαλία είμαστε αντίθετοι στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας και στην έκθεση των παιδιών μας σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Αυτή είναι και η θέση όλου του οικολογικού κινήματος καθώς εδώ και πολλά χρόνια αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις του πυρηνικού λόμπι για επενδύσεις ανυπολόγιστου ρίσκου για την ανθρωπότητα.

Θεωρούμε πως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, για όποιον λόγο και να γίνεται, μπορεί να είναι καταστροφική και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε ενεργειακό μοντέλο, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και να μην υποκύψουμε στον πειρασμό της απόκτησης πυρηνικών εργοστασίων, ποτέ και πουθενά, πόσο μάλλον σε σεισμογενείς περιοχές, όπως η Μεσόγειος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ