ΑΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 6ου ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

μαθΤο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν κίνησε την υπεσχημένη διαδικασία για την αναστολή απέλασης του μαθητή του 6ου ΕΠΑΛ Λάρισας, ο οποίος πέρασε τη χθεσινή νύχτα στην Καστοριά προκειμένου να επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα του.

Συνεχίζεται η περιπέτεια του Αλβανού μαθητή της Β’ Τάξης του 6ου ΕΠΑΛ Λάρισας Αλεξάντερ Αχμετάι, που αποφασίστηκε να απελαθεί στο μέσον της σχολικής χρονιάς επειδή βρέθηκε σε έλεγχο της αστυνομίας να μην έχει χαρτιά.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε τη Δευτέρα, ύστερα από αίτημα της ΕΛΜΕ Λάρισας, πως θα δώσει αναστολή στον εικοσιτριάχρονο μαθητή (οι πρώτες πληροφορίες τον ήθελαν, λανθασμένα, δεκαέξι χρόνων) μέχρι να τελειώσει τη σχολική χρονιά.

Μεγάλη αγωνία

Ωστόσο, καμία διαδικασία δεν κινήθηκε και ο μαθητής βρέθηκε στην Καστοριά προχθές, τελευταία ημέρα της επταήμερης διορίας απέλασης, με σκοπό να περάσει τα σύνορα. Ανθρωποι τους οποίους εμπιστεύεται του ζήτησαν να μη φύγει για να βρεθεί μια άκρη.

Ο μαθητής πέρασε το βράδυ σε ξενοδοχείο της Καστοριάς σε μεγάλη αγωνία. Χθες του πρότειναν τελικά να φύγει στην Αλβανία και να επιστρέψει αργότερα, όταν θα έχει λυθεί το ζήτημα των εγγράφων.

Ομως αυτή τη φορά στην αγωνία του είχε προστεθεί η έγνοια πως είχε ήδη υπερβεί τη διορία απέλασης για μία ημέρα και αναρωτιόταν μήπως τον συλλάβουν γι’ αυτό στα σύνορα.

«Δεν ξέρω τι να πω, έχω μπερδευτεί πολύ. Το μόνο που θέλω είναι να τελειώσω το σχολείο», έλεγε στην «Εφ.Συν.» ενώ ετοιμαζόταν να περάσει τα σύνορα.

«Εάν θέλει να μείνει, μπορεί. Πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες» δήλωναν την ίδια ώρα στην «Εφ.Συν.» κύκλοι της αστυνομίας.

Ο Αλεξάντερ ήρθε πριν από πέντε χρόνια στην Ελλάδα, όπου είχε συγγενείς, με σκοπό να φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο.

Οπως μας λέει ο ίδιος, για να γραφτεί στο σχολείο τού ζήτησαν απολυτήριο του αλβανικού σχολείου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, του είπαν όμως ότι δεν απαιτείται άδεια παραμονής. Γράφτηκε στο γυμνάσιο, το τέλειωσε, και συνέχισε στον Ηλεκτρονικό Τομέα του 6ου ΕΠΑΛ Λάρισας, στη Β’ Τάξη φέτος.

Πριν από μερικές ημέρες, σε έλεγχο της αστυνομίας, βρέθηκε χωρίς χαρτιά.

«Υπήρξε συνεπής στις μαθητικές του υποχρεώσεις, ευγενικός με τους καθηγητές του, συνεργάσιμος με τους συμμαθητές του. Η διαγωγή του ήταν υποδειγματική. Η αστυνομία σε έλεγχο που έγινε τον συνέλαβε γιατί δεν διέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για νόμιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα ως μετανάστης», δήλωνε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Ζήτησε «από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και τους δικαστικούς λειτουργούς να επιδείξουν ευαισθησία για τον μαθητή, δεδομένου ότι απομένουν μόνο τρεισήμισι (3,5) μήνες σχολικού έτους και θα ήταν κρίμα για ένα νέο παιδί-μαθητή να χάσει τη σχολική του χρονιά εξαιτίας του παραπάνω γεγονότος».

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Εφημερίδα των Συντακτών

φωτο: newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ