«ΣΒΗΝΟΥΝ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ OFFSHORE

Με τον δεύτερο αγαπημένο της τρόπο (μετά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), με μία (ν)τροπολογία, η κυβέρνηση πέρασε την Πέμπτη, μαζί με το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, μία διάταξη που ουσιαστικά νομιμοποιεί τις τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών, απαλλάσσοντας από πρόστιμα εκατομμυρίων διάφορους μεγαλοκαρχαρίες…

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές και το μαχητό των φορολογικών κριτηρίων και ήταν η Τρίτη φορά που κατατέθηκε, καθώς τις δύο προηγούμενες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και χθες αρκετοί ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν την υπερψήφισαν, όμως τελικά αυτή έγινε αποδεκτή με 142 ψήφους υπέρ και 88 κατά.

Με την τροπολογία αυτή χαρίζονται αναδρομικά πρόστιμα και διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές εκατομμυρίων από πρόστιμα σε ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ, ακόμα χειρότερα, νομοθετείται ουσιαστικά η πλήρης φορολογική ασυλία μεγαλοεπιχειρηματιών για συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών.

Για το θέμα μίλησε στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΥΟ, Δημήτρης Μέρκος, ο οποίος επεσήμανε πως οι εφοριακοί είχαν τοποθετηθεί για το θέμα και ήταν ξεκάθαρα αρνητικοί απέναντι στη διάταξη αυτή.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με την τροπολογία αυτή έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και ακυρώνει πρόστιμα τα οποία είχαν επιβάλει εφοριακοί με βάση τους ισχύοντες νόμους, μετά από ελέγχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια από τα πρόστιμα πληρώθηκαν, ενώ κάποιοι που ίσως ήταν πιο «έξυπνοι» δεν τα πλήρωσαν, και έρχεται τώρα η Βουλή και τους δικαιώνει ουσιαστικά, σβήνοντας αυτά τα πρόστιμα.

«Για άλλη μια φορά η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για τους μεγάλους υπάρχει ως επιλογή, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί», σχολίασε ο ίδιος.

koutipandoras.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ