Οι λάτρεις των μαθηματικών γιορτάζουν σήμερα την ημέρα του π, προς τιμήν του άρρητου αριθμού π. Ως π ορίζεται ο λόγος της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Το π είναι ένας άρρητος αριθμός, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γραφτεί ως ένα απλό κλάσμα. Αντίθετα, μπορεί να εκφράζεται ως ένας άπειρος, μη επαναλαμβανόμενος δεκαδικός (3,14159 …) ή να προσεγγιστεί ως το κλάσμα 22/7…
Διαβάστε μερικά πράγματα σχετικά με τον άρρητο αριθμό, για να εντυπωσιάζετε τους φίλους σας (σήμερα είναι επίσης και τα γενέθλια του Άλμπερτ Αϊνστάιν).
1. Η ανακάλυψη του π
Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι γνώριζαν την ύπαρξη του π σχεδόν 4.000 χρόνια πριν. Σε ένα Βαβυλωνιακό δισκίο μεταξύ 1900 και 1680 π.Χ. υπολογίζεται το π ως 3.125, και στη Μαθηματική Πάπυρο Ριντ του 1650 π.Χ., ένα διάσημο αιγυπτιακό μαθηματικό έγγραφο, παρατίθεται η τιμή 3,1605.
Στη Βίβλο υπάρχει η προσέγγισή του σε πήχες: μια αρχαϊκή μονάδα μήκους αντιστοιχεί με το μήκος του βραχίονα από τον αγκώνα μέχρι την άκρη του μεσαίου δάχτυλου (που εκτιμάται σε περίπου 18 ίντσες).
Ο Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης (287-212 π.Χ.) προσέγγισε το π χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα, ως μια γεωμετρική σχέση μεταξύ του μήκους των πλευρών ενός τριγώνου, και την περιοχή των πολυγώνων μέσα και έξω από τους κύκλους.
2. Υπάρχει “γλώσσα” π
Μερικά …σπασικλάκια εφηύραν μια διάλεκτο που είναι γνωστή ως Pilish, στην οποία ο αριθμός των γραμμάτων σε διαδοχικές λέξεις ταιριάζουν με τα ψηφία του π. Για παράδειγμα, ο Mike Keith έγραψε το βιβλίο “Not a Wake” το 2010, εξ ολοκλήρου σε Pilish:
Παράδειγμα: Now I fall, a tired suburbian in liquid under the trees,
(H λέξη “Now” έχει τρία γράμματα, η λέξη “I” έχει ένα γράμμα, η λέξη “fall” έχει τέσσερα γράμματα, και ούτω καθεξής.)
3. Η απομνημόνευση του π
Λάτρεις του αριθμού έχουν αποστηθίσει πολλά ψηφία του π. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μια τεχνική απομνημόνευσης, που είναι γνωστή ως piphilology, που τους βοηθάει να θυμούνται. Συχνά, χρησιμοποιούν ποιήματα γραμμένα σε Pilish (στην οποία ο αριθμός των γραμμάτων σε κάθε λέξη αντιστοιχεί σε ένα ψηφίο του π).
Το ρεκόρ για τα περισσότερα ψηφία του π που απομνημόνευσε κάποιος, ανήκει στον Chao Lu, της Κίνας, ο οποίος είπε απ’ έξω 67.890 ψηφία του π το 2005, σύμφωνα με το Guinness World Records.
4. Η π-ραμίδα στη Γκίζα
Ο εκδότης και συγγραφέας John Taylor πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, στην Αίγυπτο, που χτίστηκε γύρω στο 2589 – 2566 π.Χ., έχει σχεδιαστεί με βάση το π. Ο Taylor διαπίστωσε ότι η διαίρεση της περιμέτρου της βάσης της πυραμίδας με το ύψος της παράγει έναν αριθμό που είναι κοντά στο 2 * π . Και άλλοι έχουν μιλήσει για τη σχέση μεταξύ της Μεγάλης Πυραμίδας και του π, αν και δεν μπορεί να έγινε εκ προθέσεως.
5. Υπολογίζοντας το π
Είναι εύκολο να υπολογιστεί το π αν μετρήσουμε την περιφέρεια, και τη διάμετρο πολλών κύκλων, και υπολογίζοντας την κλίση (η περίμετρος διαιρείται με τη διάμετρο). Οι υπολογιστές μπορούν να δώσουν ακόμη πιο ακριβείς μετρήσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τη Numberworld.org, οι υπολογιστές υπολογίζουν το π φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 12 τρισεκατομμυρίων ψηφίων!
Ο εορτασμός της ημέρας του π πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Μαθηματικών και στην Michael Albert Gallery.