Συνέντευξη του υπ.του βιβλιοπωλείου «Το βιβλίο» Κ. Ευσταθίου στην Ειρήνη Παπουτσή
Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία των αγορών στη χώρα μας, η οποία παραγγέλθηκε από το υπ. Ανάπτυξης και παραδόθηκε μετά από ένα ολόκληρο χρόνο …έρευνας, περιλαμβάνονται 7 όλες και όλες σελίδες που αφορούν στην αγορά του βιβλίου.
Η έκθεση βέβαια καταλήγει να εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου.
Τι είναι όμως η περίφημη αυτή τιμή και γιατί τόση ανησυχία στον κόσμο του βιβλίου? Το paidis.com ζήτησε τη γνώμη του Λαρισαίου βιβλιοπώλη κ. Κ. Ευσταθίου, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει τον προβληματισμό, αλλά και την αισιοδοξία του για το θέμα.
Κύριε Ευσταθίου τι είναι η ενιαία τιμή βιβλίου;
Πρόκειται για ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μιας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των εκδόσεών του που ισχύει έναντι πάντων και επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα περιορισμένης έκπτωσης(10% περίπου).
Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Στην πράξη δηλαδή, κάθε τίτλος που εκδίδεται, επανεκδίδεται ή ανατυπώνεται πωλείται στην ίδια τιμή λιανικής από όλα τα σημεία πώλησης.Ο στόχος φυσικά είναι προφανής.Από τη μια προστατεύεται το βιβλίο και από την άλλη αποτρέπονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Με την κατάργηση του νόμου θεωρείται πως κινδυνεύει το «μικρό» βιβλιοπωλείο αλλά και το ίδιο το βιβλίο;
Φυσικά!!Είναι κινήσεις που από τη μία ευνοούν μεγάλες αλυσίδες και διαδικτυακές πωλήσεις τύπου ΑΜΑΖΟΝ και από την άλλη πείτε μου τι θα γίνει με το επιστημονικό βιβλίο ή την όποια ειδική έκδοση .Όπως καταλαβαίνεται θα στραφούμε αποκλειστικά στα περίφημα best sellers με ότι αυτό συνεπάγεται για το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό.
Κύριε Ευσταθίου πως αντιδράτε σε μια τέτοια προοπτική;
Ο κόσμος του βιβλίου είναι σίγουρα ανήσυχος και ήδη ακούγονται αρκετές φωνές.Σαφώς ο νόμος θα πρέπει να παραμείνει ως έχει αν θέλουμε να υπάρχει το βιβλιοπωλείο αλλά κυρίως , θα το ξαναπώ , το βιβλίο ως αγαθό πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ.Ξέρετε είμαι στο χώρο από το 2000 και παρά τα όσα ακούγονται έκανα την αγάπη μου για το βιβλίο επάγγελμα και παραμένω αισιόδοξος!!!
Κλείνοντας ή αν θέλετε ανοίγοντας το θέμα να θυμίσουμε ότι ο νόμος ισχύει από το 1997, κατά το πρότυπο της Γαλλικής νομοθεσίας (ο περίφημος νόμος Lang), ενώ το ίδιο σύστημα ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με στόχο σύμφωνα με το νομοθέτη να προαχθεί η ποιοτική έκδοση και να εξασφαλισθεί ο πλουραλισμός των τίτλων.