Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ» ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΜε αφορμή την, παγκόσμια μέρα του καταναλωτή,  η Κοινότητα Οικονομικής Αλληλεγγύης allwin δίνει στους καταναλωτές έναν συμβουλευτικό δεκάλογο που από την μια μειώνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής

και από την άλλη για την αγορά, η αναθέρμανση της κίνησης θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις περιμένουν κάποια αύξηση του τζίρου, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο.

Ζήσαμε μια περίοδο άκρατου  υπερκαταναλωτισμού που τελείωσε με βίαιο τρόπο και τώρα ζούμε καταχρεωμένοι γιατί κάναμε αγορές που δεν χρειαζόμασταν  πέφτοντας στην παγίδα του “εύκολου” χρήματος που μας «προσέφεραν» οι τράπεζες. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να καλύψουμε βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες μας έχοντας να αντιμετωπίσουμε και ένα ανάλγητο κράτος. Πρέπει λοιπόν να οργανώσουμε τις άμυνες μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ξεπεράσουμε το σύνδρομο του «ανέμελου καταναλωτή» και πειθαρχήσουμε σε κάποιους βασικούς κανόνες. Με το σκεπτικό αυτό καταρτίσαμε έναν “Δεκάλογο του καλού καταναλωτή” τον οποίο σας προτείνουμε. Ο “καλός καταναλωτής” πρέπει να:

1)Αγοράζει με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού του.

2) Κάνει έρευνα αγοράς προτιμώντας τα φτηνότερα καταστήματα ή αυτά που του δίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις ή άλλες παροχές.

3)Να καταρτίζει λίστα με τα είδη, που θέλει να αγοράσει, ώστε να μην προβαίνει στην αγορά ειδών που δεν του είναι  απαραίτητα.

4) Να στηρίζει την αγορά της πόλης του και τις επιχειρήσεις που γνωρίζει και εμπιστεύεται.

5) Να αποφεύγει τα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκείνα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα, σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

6)Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες γιατί πληρώνει τις αγορές του μέχρι και 20% ακριβότερα.

7) Να χρησιμοποιεί εκπτωτικές κάρτες ώστε να μειώνει σημαντικά το ποσόν που καθημερινά ξοδεύει (Κάρτα με επιστροφή χρημάτων και άλλες παροχές διαθέτει η allwin ΔΩΡΕΑΝ)

8) Να ζητάει απόδειξη, γιατί αφενός αποδεικνύεται η αγορά, σε περίπτωση ελαττωματικού είδους και αφετέρου αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.

9) Να  μειώσει τις μετακινήσεις του με το αυτοκίνητο, την άσκοπη κατανάλωση  ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.

10) Να καταγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή [τηλ. 1520] ή στην allwin [τηλ. 2410538328] αν είναι μέλος της, όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία των περιπτώσεων που κάποιοι θα προσπαθήσουν να τον παραπλανήσουν σε σχέση με την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών που του προσφέρουν.

Περισσότερες πληροφορίες για φθηνές και ποιοτικές αγορές ο καταναλωτής μπορεί να βρίσκει στο www.allwin.net.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ